«Puse manu plaušu vēža pacientu nesmēķē»: Deli nāvējošais smogs (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Indijas pilsētu Deli apņēmis biezs smogs. Briesmīgās gaisa kvalitātes dēļ tur izsludināts ārkārtas stāvoklis, bet smogs teju nedēļas laikā tā arī nav būtiski mazinājies, raksta «The Guardian».

Smogu izraisījuši no lauku reģioniem vēja sanestie pelni, rūpniecības piesārņojums un automašīnu izplūdes gāzes. Gaisā ir smagie metāli un citi kancerogēni, kuru koncentrācija vairāk nekā 30 reizes pārsniedz Pasaules Veselības organizācijas (WHO) noteikto limitu. Mediķi atrašanos šādā vidē pielīdzina 50 cigarešu izsmēķēšanai ik dienas.

Ganga Ramas slimnīcas ārstiem pacientu ir tik daudz, ka tos nākas pieņemt gandrīz kā konveijerā.

«Viņi atnāk, dabū inhalatoru un iet prom,» norāda plaušu ķirurgs Arvinds Kumars.

Slimnīcā gultasvietas jāatbrīvo ātri. Šonedēļ kādā rītā, kad tur viesojās «The Guardian» žurnālisti, 12 pacienti jau bija ieradušies ar sūdzībām, ka nevarot paelpot. Viena no pacientēm pastāstīja, ka sāpes krūtīs parādījušās otrdien, kad Deli ielās izvietotās digitālās izkārtnes, kas mēra piesārņojumu, pietuvojās savam limitam - tas vienkārši nebija radītas, lai spētu izmērīt tik lielu piesārņojumu.

Gaiss ir dūmakains pat slimnīcas gaiteņos, kur atrodas plaušu operāciju zāle.

Kumars norāda, ka gaisa kvalitātes pasliktināšanās izmainījusi viņa pacientu sastāvu.

Kādreiz apmēram 90% viņa pacientu bija smēķētāji - visbiežāk vīrieši ap 50 un 60 gadu vecumu. «Pēdējos divarpus gados puse manu plaušu vēža pacientu nesmēķē,» sacīja ķirurgs. «Pie manis nāk vairāk četrdesmitgadnieku, pat trīsdesmitgadnieki. Vēzis viņus piemeklē agrāk, tas biežāk notiek ar nesmēķētājiem un sievietēm.»

Taču valdība nespēj tikt galā ar krīzi, uzskata vides pētniece Aišvarja Sudira. «Bezcerības sajūta apvienojusies ar bezpalīdzības izjūtu,» viņa raksturo situāciju.

Izveidots rīcības plāns gaisa piesārņojuma apkarošanai, taču ar tā īstenošanu iet kā pa kalniem. Ar Augstākās tiesas lēmumu aizliegti dīzeļa ģeneratori, slēgta termoelektrostacija, kā arī uz laiku aizliegts salūts. Taču 185 kilometru radiusā ap Deli ir trīs citas termoelektrostacijas, un tuvējie štati nespēj pārliecināt savus zemkopjus atteikties no kūlas dedzināšanas, kā rezultātā gaisā esošās pelnu daļiņas vējš aiznes uz Deli.

Indijas vides ministrs tikmēr apgalvo, ka panikai neesot iemesla. «Ievērojiet brīdinājumus, centieties palikt iekštelpās un nelaidiet bērnus piesārņotajā gaisā,» viņš norāda.

Kumara turīgākie pacienti pielāgojas jaunajai situācijai - iegādājas inhalatorus un elpināšanas aparātus, ko lietot mājās. Taču «tam būs augsta cena» - līdz ar katru piesārņotajā gaisā pavadīto gadu viņu dzīves ilgums saruks par dažām nedēļām, brīdina ārsts.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu