Politiķi pozitīvi noskaņoti noteikt vidējo izglītību par obligātu, bet uzsver diskusiju nepieciešamību (128)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien pārrunāja Inta Dāldera (Par!/V) ierosinājumu noteikt vidējo izglītību par obligāto, un kopumā vairāki politiķi bija atbalstoši, bet uzsvēra, ka nepieciešamas plašākas diskusijas.

Šo ierosinājumu Dālderis iesniedza grozījumiem Izglītības likumā, ko komisija vērtē pirms galīgā lasījumā. Šis likumprojekts ir saistīts ar nākamā gada budžetu.

Dālderis piedāvājis noteikt, ka obligāta ir bērnu no piecu gadu vecuma sagatavošana pamatizglītības ieguvei. Tāpat obligāta būtu vidējās izglītības iegūšana vai izglītības ieguves turpināšana vidējās izglītības iegūšanai līdz 30 gadu vecumam. Patlaban likumā kā obligāta noteikta pamatizglītības iegūšana vai pamatizglītības iegūšanas turpināšana līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.

Deputāts piedāvāja arī citas izmaiņas Izglītības likumā. Dālderis skaidroja, ka vidējā izglītība par obligātu jānosaka arī tāpēc, lai Latvijas izglītības sistēmu tuvinātu agrīnai profesionālai ievirzei. Viņš uzsvēra, ka obligātas vidējās izglītības noteikšana bija virknes valdību un partiju solījums, turklāt diskusijas par to sākušās vēl pagājušajā gadsimtā.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) uzsvēra, ka par šo ierosinājumu būtu jārunā atsevišķi no nākamā gada valsts budžeta pieņemšanas, kā arī būtu jāparedz saprātīgu pārejas periodu. Deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) norādīja, ka pēc būtības atbalsta Dāldera ierosinājumu, tāpēc būtu jāparedz termiņš, līdz kuram valdība varētu tikt uzdot sagatavot priekšlikumus attiecīgām likuma izmaiņām. Viņš rosināja šo termiņu noteikt 31.martā.

Šadurskis pauda viedokli, ka līdz 31.martam to varētu neizdarīt, tāpēc mudināja izdalīt Dāldera ierosinājumus atsevišķā likumprojektā un strādāt ar tiem. Komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS) piedāvāja rosināt izveidot jaunu likumprojektu, kas nāktu no valdības un Saeima jau pirms vasaras pārtraukuma varētu sākt strādāt ar to.

Parlamenta Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs (V) arī rosināja šo jautājumu izskatīt ierastā kārtībā, trīs lasījumos, rūpīgi tos izvērtējot un izdiskutējot.

Savukārt Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji vērsa deputātu uzmanību, ka arī Satversmē ir noteikts, ka pamatizglītība ir obligāta.

Dālderis norādīja, ka sagatavos atsevišķu likumprojektu, tāpēc deputāti šodien lēmumu par viņa priekšlikumiem nepieņēma un vienojās noslēgt diskusiju citā sēdē šonedēļ.

Komentāri (128)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu