Rahojs sola sakaut separātistus decembrī gaidāmajās Katalonijas vēlēšanās (34)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs otrdien paziņojis, ka cer sakaut separātistus nākammēnes gaidāmajās Katalonijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās, un aicināja vēlētājus būt aktīviem un balsot.

Pēc 1.oktobrī notikušā Katalonijas neatkarības referenduma Madride reģionā atjaunoja savu tiešo pārvaldi, atlaida Katalonijas reģionālo valdību un parlamentu un izsludināja reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, kas paredzētas 21.decembrī.

Neskatoties uz neatkarības deklarāciju, kur pieņēma reģionālais parlaments, Katalonijas iedzīvotāju domas par atdalīšanos no Spānijas dalās un daudzi to neatbalsta.

Pēc pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanas Rahojs centies iegūt katalāņu atbalstu viņa vadītajai Tautas partijai.

Kopš 2011.gada Tautas partija ir uzvarējusi trīs Spānijas parlamenta vēlēšanās, taču Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 2015.gadā ieguva mazāk par 10% balsu, zaudējot separātistu partijām.

Rahojs aicināja vēlētājus 21.decembrī doties uz vēlēšanu iecirkņiem un balsot par Katalonijas palikšanu Spānijas sastāvā.

Vairākiem bijušajiem Katalonijas valdības locekļiem ir izvirzītas apsūdzības par dumpi, musināšanu un sabiedrisko līdzekļu nepiemērotu izlietošanu, un viņi paturēti pirmstiesas apcietinājumā.

Rahojs sacīja, ka aizturētajām amatpersonām nav aizliegts piedalīties un kandidēt vēlēšanās, bet uzsvēra, ka viņiem ir jāievēro likumi.

Tomēr Rahojs pauda pārliecību, ka viņi ir politiski diskreditējuši sevi, piemuļķojot katalāņus ar neatkarības pasludināšanu.

Līdzšinējais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons atrodas Briselē, kur paziņojis, ka gatavojas kandidēt vēlēšanās. Viņš cer izveidot vienotu separātistu sarakstu no viņa vadītās Katalonijas Eiropeiskās demokrātijas partijas (PDeCAT) un bijušajiem sabiedrotajiem valdībā - partijas «Kreisie republikāņi» (ERC).

Taču ERC pagājušajā nedēļā paziņoja, ka neļaus saviem kandidātiem būt vienā sarakstā ar PDeCAT politiķiem.

Pudždemons apsūdzējis Madridi, ka tā gatavo represijas pret separātistiem, bet Eiropas Savienības (ES) amatpersonas atbalstījušas Rahoju šajā krīzē.

Katalonijas krīze ir raisījusi satraukumu Briselē, kas tagad nodarbināta ar «Breksitu», un vairāk nekā 2400 uzņēmumi ir pārcēluši savus birojus prom no Katalonijas tur valdošās neskaidrības dēļ.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu