Ekskluzīvi. Izej pirmais virtuālā ekskursijā pa rekonstruēto VEF Kultūras pili (70)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

VEF Kultūras pilī šobrīd rit vēl pēdējie darbi, lai jau šajā nedēļas nogalē ikviens varētu baudīt iestādes vizuālās pārvērtības pēc vērienīgās rekonstrukcijas, taču TVNET bija unikāla iespēja iziet nelielā ekskursijā vēl pirms lielā atklāšanas pasākuma.

Ienākot pa centrālajām fasādes kāpnēm un ejot garām informācijas centram, apmeklētāji nonāks plašajā vestibilā, kas kļuvis ievērojami gaišāks un vizuāli plašāks. VEF Kultūras pils vadītājas vietniece Iluta Goba stāsta, ka šeit uzlabota akustika, lai telpu varētu izmantot daudzpusīgāk nekā līdz šim, piemēram, ikdienā šeit būs vērojamas izstādes, taču telpa piemērota arī ballēm, svinībām un konferencēm.

Laika gaitā mainījies kolonnu krāsojums - no sākotnēji tumši zaļā tas pārtapis gaiši pelēkā ar nelieliem zaļas krāsas faktūras elementiem, lai kolonnas atgādinātu marmoru. Iluta Goba ir gandarīta, ka izdevies atrast veiksmīgu un skaistu kompromisu starp vēsturisko krāsojumu un to, ko vēlamies redzēt mūsdienās.

VEF Kultūras pils rekonstrukcijas gaitā domāts arī par mūsdienu prasībām atbilstošu energoefektivitāti, piemēram, logi ir divvērtņu, kas nelaiž siltumu ārā, līdz ar to nodrošina patīkamu gaisa temperatūru un ekspluatācijā ir ekonomiski.

Kāpņu telpā no atjaunotajiem kupoliem paveras brīnišķīgs skats uz debesīm. Dodoties tālāk, nonākam spoguļzālē, kur tiks rīkotas ekspozīcijas, organizēti semināri un cita veida pasākumi. Blakus atrodas kamerzāle mazāka formāta pasākumiem un ballēm, un šeit nomainīta skaņu aparatūra, iegādāti jauni krēsli un jauns flīģelis, ko augsti novērtēs profesionāli pianisti.

Vislielākās un grandiozākās pārmaiņas piedzīvojusi lielā zāle, jo šeit pilnībā nomainītas krāsas, iegādāti jauni krēsli, turklāt tos ražojis Itālijas uzņēmums, kurš krēslus nodrošina arī pasaulslavenajai operai «La Scala» Milānā. Skatuve ir kļuvusi mūsdienīga, ar ievērojami plašākām gaismas, audio un video iespējām, turklāt telpā izbūvētas akustiskās sienas, kas ļaus koncertus baudīt pilnīgi citā kvalitātē. Tāpat beidzot izveidota funkcionējoša orķestra bedre, kurā varēs muzicēt 20 mūziķi. Būtiski ieguvumi ir arī ozolkoka grīdas segumi, lifts un speciālās nišas, kas paredzētas cilvēkiem ratiņkrēslos.

To visu varēs baudīt jau no 17. novembra, kad šeit būs viens no festivāla «Staro Rīga» objektiem - «Gadsimta zvaigznājs», savukārt 18. novembrī paredzēts Latvijas Republikas proklamēšanas 99. gadadienai veltītais Rīgas pilsētas svētku koncerts.

Komentāri (70)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu