Cietušo pārstāves: No Zolitūdes traģēdijā cietušo viedokļa tiesas process pārāk ieildzis (27)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

No Zolitūdes traģēdijā cietušo viedokļa tiesas process šajā lietā ir pārāk ieildzis, šādu viedokli šorīt sabiedriskajos medijos pauda cietušo pārstāves.

Advokāte, vairāku cietušo pārstāve Jevgenija Tverjanoviča-Bore Latvijas Radio stāstīja, ka cilvēki jau gaida tiesas procesa rezultātus, bet juridisku rezultātu vēl nav. Pēc advokātes vārdiem, no cietušo viedokļa process notiek pārāk ilgi un neefektīvi un daži cietušie vairs necerot, ka tiesas spriedums būs objektīvs, jo mazinājusies ticība tiesu varai.

Tverjanoviča-Bore piebilda, ka no kriminālprocesa viedokļa Zolitūdes traģēdijas lieta tiek izskatīta samērā efektīvi un atbilstoši visām likuma normām, turklāt neesot radušās sajūtas, ka kāds apzināti censtos procesu novilcināt. Juriste pauda cerību, ka process varētu būt vismaz pusceļā, tomēr vēl 2018.gadā tiesa varētu netikt pabeigta, jo visa gada garumā vēl saplānotas tiesas sēdes.

Juriste pauda viedokli, ka kopš traģēdijas mainījusies izpratne par atbildību būvniecībā, ir notikušas izmaiņas normatīvajos aktos un augusi arī pašu cilvēku izpratne par drošību.

Arī biedrības «Zolitūde 21/11» vadītāja, «Saskaņas» politiķe Regīna Ločmele-Luņova LTV «Rīta panorāmā» pauda viedokli, ka galvenais nav izdarīts, jo četru gadu laikā «neviens nesēž, vainīgo nav». Pēc politiķes vārdiem, cietušo vidū ticība tam, ka kāds par traģēdiju atbildēs, ar gadiem mazinās, turklāt daudzi jau apzinoties, ka bargus sodus neviens no apsūdzētajiem nesaņems.

Ločmele-Luņova stāstīja, ka paši cietušie uz tiesas sēdēm vairs nenāk, jo tas ir morāli nepanesami. Cita starpā viņa pārmeta, ka tiesā joprojām nav liecinājis sagruvušā lielveikala «Maxima» apsargs, kurš pirms traģēdijas vairākus desmitus reižu atslēdza signalizāciju.

Politiķe ir pārliecināta, ka visi tie cilvēki, kam atbalsts bija vajadzīga, finanšu palīdzību ir saņēmuši. Savukārt domstarpības par atlīdzībām neesot tik lielas, lai varētu teikt, ka procesā ir krīze. Konkrētus vārdus un ciparus Ločmele-Luņova nosaukt atteicās.

Ločmele-Luņova cer, ka drīzumā tiks īstenota «Maxima» kompensāciju trešā kārta, kad tās izmaksās arī mazāk cietušajiem. Biedrības pārstāve stāstīja, ka nesen kompensācijas sācis izmaksāt apdrošināšanas uzņēmums «Ergo», tāpat būvnieku «Re&Re» vadība pirmo reizi atnākusi «pie mums parunāt», tātad attieksme mainoties.

Kā ziņots, tiesā tiek izskatīta krimināllieta par 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušo traģēdiju, kad, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu