Reizi mēnesī tomēr publiskos valsts un pašvaldību darbinieku atalgojumu ar vārdiem (44)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Saeima šodien atbalstīja deputāta Inta Dāldera (V/Par!) ierosinājumu papildināt likumu ar pienākumu reizi mēnesi publiskot valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atalgojumu ar vārdiem un uzvārdiem.

(Papildināta 3.rindkopa, pievienota pēdējā rindkopa.)

Dālderis šādu priekšlikumu iesniedzis grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. Priekšlikums paredz, ka institūcijas visām amatpersonām un visiem darbiniekiem aprēķināto atalgojumu un citas naudas summas, kas viņiem pienākas, katru mēnesi publicē institūcijas mājaslapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un aprēķināto summu, ja likums nenosaka citādi. Šādai informācijai iestādes mājaslapā internetā jābūt pieejama ne mazāk kā astoņus gadus. Savukārt Ministru kabinets noteiks tādas valsts pārvaldes iestādes, kā arī to amatpersonas un darbiniekus, informācija par kuriem nebūtu publicējama valsts drošības apsvērumu dēļ.

Iepriekš Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šo ierosinājumu bija noraidījusi. Dāldera ierosinājumu šodien atbalstīja 65 deputāti no dažādām frakcijām, bet pret to balsoja Sergejs Dolgopolovs (S) un Jānis Ādamsons (S). Vēl 17 deputāti, kas pārstāv Zaļo un zemnieku savienību, kā arī «Saskaņu», balsojumā atturējās, savukārt 12 parlamentārieši balsojumā nepiedalījās.

Saeima šodien gan nepabeidza skatīt šo likumprojektu, tāpēc arī balsojums par to galīgajā lasījumā paredzēts rīt.

Šis jautājums Saeimā bija aktuāls, ņemot vērā grozījumus Valsts iekārtas likumā, no kura deputāti lēma izslēgt normu par amatpersonu darba samaksas publiskošanu katru mēnesi.

Valsts iekārtas likumā tika noteikts, ka informāciju par darba samaksu, kas izmaksāta iestādes amatpersonām un darbiniekiem, publisko Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktajā kārtībā. To, cik plaša informācija no nākamā gada 1.janvāra tiks publiskota, bija deleģēts noteikt Ministru kabinetam.

Iepriekš arī Valsts pārvaldes iekārtas likuma grozījumos atbalstīts līdzīgs Dāldera priekšlikums, nosakot, ka būs jāpublicē arī valsts un pašvaldību iestāžu darbinieku atalgojums. Valsts prezidents Raimonds Vējonis gan toreiz plānotās izmaiņas atdeva otrreizējai caurlūkošanai, norādot uz likumprojekta juridiskām problēmām.

    Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
    Aktuālākās ziņas
    Nepalaid garām
    Uz augšu