Nodarbinātība mazajos un vidējos uzņēmumos pārsniedz pirmskrīzes līmeni (32)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Tallinā notiekošajā Eiropas Komisijas (EK) Mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) asamblejā EK Iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un MVU ģenerāldirektorāts iepazīstinājis ar ikgadējo ziņojumu par Eiropas Savienības (ES) mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, norādot, ka tie pērn turpinājuši atveseļoties un nodarbinātība šādās kompānijās pirmo reizi kopš ekonomikas krīzes pārsniegusi 2008. gada līmeni.

Ģenerāldirektorāts vēsta, ka MVU pagājušajā gadā turpinājuši atlabšanu trešo gadu pēc kārtas, bet nodarbinātība spējusi pilnībā atgūties no 2008./2009. gada ekonomikas un finanšu krīzes, pērn pat par 0,6% pārsniedzot 2008. gada līmeni.

Turklāt MVU radītā pievienotā vērtība uzrādījusi vēl lielāku atlabšanu, jo 2016. gadā tā bijusi par 11% lielāka nekā 2008. gadā. Aplūkojot dažādas nozares, MVU nodarbinātības atlabšana visdinamiskākā bijusi pakalpojumu sektorā.

Vispārējā makroekonomikas vide stiprinājusi MVU aktivitāti visās nozarēs, pateicoties visu gala pieprasījuma kategoriju izaugsmei. Iepriekšējos gados MVU atlabšanu galvenokārt bija veicinājis eksports.

Pērn MVU atlabšana bija novērojama gandrīz visās ES dalībvalstīs. MVU nodarbinātības izaugsme pārsniedza 3% Maltā, Horvātijā, Slovākijā, Portugālē, Kiprā, Lietuvā un Luksemburgā, bet MVU radītā pievienotā vērtība palielinājās par vairāk nekā 5% Rumānijā, Maltā, Bulgārijā, Horvātijā un Īrijā. Latvija MVU nodarbinātības izaugsmi nav uzrādījusi, bet Grieķija un Polija bijušas tās divas ES valstis, kuras 2016. gadā nav piedzīvojušas MVU pievienotās vērtības pieaugumu.

Ģenerāldirektorāts norāda, ka deviņās dalībvalstīs - Austrijā, Beļģijā, Lielbritānijā, Luksemburgā, Maltā, Polijā, Somijā, Vācijā un Zviedrijā - visi trīs MVU veiktspējas rādītāji (MVU skaits, MVU nodarbinātība un MVU pievienotā vērtība) pērn bijuši augstāki nekā 2008. gadā.

Sešās ES dalībvalstīs - Horvātijā, Grieķijā, Itālijā, Kiprā, Portugālē un Spānijā - trīs MVU veiktspējas rādītāji joprojām bijuši zem 2008. gada līmeņa.

Tikmēr pārējās 13 dalībvalstis uzrādījušas vien daļēju atlabšanu vienā vai divos no iepriekš minētajiem rādītājiem.

Ģenerāldirektorāts prognozē, ka ES MVU šogad un nākamgad turpinās savu relatīvi stabilo izaugsmi. Tiek prognozēts, ka nodarbinātība šogad pieaugs par 1% un 0,9% nākamgad, bet pievienotā vērtība palielināsies attiecīgi par 2,5% un 3,8%.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu