ANO sūtnis: Sīrijas valdības delegācija pirmdien neierodas uz miera sarunām Ženēvā (42)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sīrijas valdība vēl nav apstiprinājusi dalību miera sarunās, kas ANO vadībā otrdien sāksies Ženēvā, paziņojis ANO Sīrijas miera sarunu vidutājs Stafans de Mistura.

«Pagājušajā naktī mēs saņēmām ziņu, ka valdība šodien nedosies uz Ženēvu,» ANO Drošības padomei paziņoja Mistura.

Šonedēļ Ženēvā sāksies astotais Sīrijas miera sarunu raunds, kurā piedalīsies vienota Sīrijas opozīcijas grupējumu delegācija, kas uzskatāma par cerīgu zīmi sarunām.

Sīrijas «valdība vēl neapstiprināja dalību Ženēvā, bet lika noprast, ka drīzumā saņemsim no viņiem kādu ziņu,» videokonferencē no Ženēvas paziņoja Mistura.

«Dabiski, mēs zinām un sagaidām, ka valdība drīz būs ceļā, sevišķi ņemot vērā prezidenta [Bašara al] Asada apņemšanos, tiekoties ar prezidenta [Vladimiru] Putinu Sočos,» sacīja Mistura.

Sīrijas prezidents, tiekoties ar Putinu Sočos, sacīja, ka ir gatavs dialogam ar visiem, kuri vēlas ierosināt politisku noregulējumu.

Krievija ir ierosinājusi sarīkot Sočos Sīrijas valdības un opozīcijas «kongresu», bet vēl nav noteikusi konkrētu datumu.

Maskava vēlas iegūt ANO atbalstu, bet Mistura norādīja Drošības padomei, ka vēl ir pāragri, lai viņš varētu, ko sacīt par šo iniciatīvu.

Mistura sacīja, ka otrdien Ženēvā tiksies ar Drošības padomes pastāvīgo dalībvalstu - Lielbritānijas, Francijas, Ķīnas, Krievijas un Savienoto Valstu - sūtņiem, lai apspriestu gaidāmās sarunas.

«Šai krīzei - vienai no ļaunākajām ANO vēsturē - ir potenciāls, īsts potenciāls virzīties pretī īstam politiskam procesam,» sacīja Mistura.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 330 000 cilvēku.

Mistura sacīja, ka Sīrijas atjaunošana pēc kara beigām varētu izmaksāt 250 miljardus ASV dolāru (aptuveni 200 miljardus eiro).

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu