Berlīnē atklāj Ziemassvētku tirdziņu, kur pērn teroraktā gāja bojā 12 cilvēki (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

2016.gada 19.decembrī kravas automašīna ietriecās cilvēku pūlī Ziemassvētku tirdziņā Berlīnē, nogalinot 12 cilvēkus. Šonedēļ tika atklāts kārtējais svētku tirdziņš Berlīnē, šoreiz - ar betona barjerām un stingrāku apsardzi, vēsta «Deutsche Welle».

Raidorganizācijas uzrunātie garāmgējēji, kuru vidū galvenokārt bija tūristi, sacīja, ka jūtoties droši. Daži pat sacīja, ka tirdziņa apmeklējums esot veids, kā teroristiem parādīt, ka tiem nav izdevies iebiedēt cilvēkus.

Pirms tirdziņa atvēršanas tuvējā baznīcā tika noturēta lūgšana. Tirdziņā ierīkota neliela terorakta upuru piemiņas vieta.

«Tas, kas notika pirms gada, joprojām ir mūsu domās,» raidorganizācijai teica mācītājs Mārtins Germers. «Tajā pašā laikā mēs gribam darīt savu darbu, un mēs vēlamies, lai cilvēkiem ir Ziemassvētku tirdziņš.»

Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mazjērs laikrakstam «Bild» sacīja, ka iedzīvotājiem svētku sezonā vajadzētu būt «uzmanīgiem, bet nebaidīties». Terora aktu draudi ir «vienkārši augsti - jebkurā laikā un vietā», taču «Ziemassvētku tirdziņi ir daļa no mūsu dzīves un kultūras», norādīja politiķis.

Pērnā gada teroraktu sarīkoja 24 gadus vecais tunisietis Aniss Amri. Viņš nolaupīja kravas automašīnu, nogalinot poļu šoferi, kas to vadīja. Pēc tam Amri aizbrauca uz Berlīnes Ziemassvētku tirdziņu un ar auto ietriecās cilvēku pūlī, laupot dzīvības vēl 11 cilvēkiem.

Terorists aizbēga no notikuma vietas. Četras dienas vēlāk, 23.decembrī, uzbrucēju Milānā nošāva Itālijas policija.

Atbildību par notikušo uzņēmās teroristu grupējums «Islāma valsts».

Amri 2011.gadā no Tunisijas ieradās Itālijā, izliekoties par nepilngadīgo. Vācijā viņš nonāca 2015.gada jūlijā. Vācijā viņu reģistrēja ar kļūdainu vārdu, kā rezultātā Vācijas iestādes neuzzināja par Amri kriminālo pagātni Itālijā.

2016.gadā Amri Vācijā aizturēja aizdomās par viltotu dokumentu izmantošanu. Viņu gatavojās deportēt, taču bija maz ticams, ka Tunisija viņu uzņemtu atpakaļ, tāpēc Amri tika atbrīvots, ziņo «Deutsche Welle». Berlīnas terorakta izmeklēšanā tika konstatētas rupjas kļūdas.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu