Nākamgad Skotijā plāno ieviest minimālo cenu par alkohola vienību (291)

TVNET | FINANCENET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Pēc piecus gadus ilgām debatēm minimālās alkohola cenas Skotijā tiks celtas, cik ātri vien iespējams. Skotijas mērķis ir noteikt minimālo cenu alkoholam no 2018. gada maija. Augstākā tiesa noraidīja apelāciju, kas mēģināja bloķēt šo gājienu, vēsta izdevums «The Independent».

Valsts veselības ministre Šona Robisone norādīja, ka vēlas šo ieceri īstenot, «cik drīz vien iespējams», kopš tiesa tam ir devusi zaļo gaismu.

Pagājušās nedēļas spriedums iezīmē beigas piecus gadu ilgajai cīņai, kas aizsākās 2012. gadā, lai likumīgā ceļā noteiktu minimālo cenu par vienu alkohola vienību.

Iniciatīva saskārās ar Skotu viskija asociācijas un Eiropas alkohola ražotāju iebildumiem, kas norādīja, ka tāda alkohola politika būtu pretrunā ar Eiropas likumdošanu.

Skotija būs pirmā valsts pasaulē, kas ieviesīs minimālo cenu par vienu alkohola vienību.

«Minimālās cenas noteikšana alkoholam ir aizkavējusies pārāk ilgi. Tiesas prāvu laikā ir zaudētas dzīvības. Tāpēc šā likuma ieviešanai jānotiek, cik ātri vien iespējams,» uzsver Skotijas veselības ministre.

Konsultācijas par normatīvā regulējuma ieviešanu sāksies šā gada decembrī, un plānots, ka regulējums stāsies spēkā 2018. gada martā.

Pašreizējais priekšlikums paredz, ka, piemērojot 50 penijus (70 centus) par vienu alkohola vienību, četrpaka 440 ml alus ar 5% alkohola saturu maksātu 4,40 mārciņas (4,92 eiro), 12% vīna pudele maksātu vismaz 4,50 mārciņas jeb 5,03 eiro, savukārt 0,7 l viskija pudele izmaksātu vismaz 14 mārciņas jeb aptuveni 15 eiro.

Skotijas Veselības ministrija norāda, ka regulējuma ieviešana būs «liels solis veselības veicināšanas jomā».

Komentāri (291)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu