Argentīnā «nāves reisu» pilotiem piespriež nāvessodus (35)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Argentīnā notiesāti divi bijušie militārie piloti, kuri diktatūras laikā 70.gados vadīja tā saucamos «nāves reisus». Izrēķinoties ar tā laika militārā režīma pretiniekiem, viņi no lidaparāta tika iemesti ūdenī Atlantijas okeāna dienvidos bez iespējas izglābties, vēsta «The Guardian».

Mario Daniels Arū un Alehandro Domingo D'Agostino bija lidamšīnas «Skyvan PA-51» apkalpes locekļi. 1977.gada 14.decembra naktī no lidaparāta aukstajā ūdenī tika iesviesti 12 cilvēki, tai skaitā pašreizējā Romas pāvesta Franciska tuva draudzene Estere Kareaga.

Režīma izlūkdienesti iefiltrējās aktīvistu grupās. To skaitā bija «Majo laukuma mātes», kas pievērsa starptautisko mediju uzmanību cilvēku «pazušanai» un cilvēktiesību pārkāpumiem Argentīnā. Kareagas 16 gadus vecā meita, kura tobrīd bija bērna gaidībās, bija starp režīma upuriem.

1977.gada 14.decembra naktī Kareaga bija starp aktīvistēm, kuras tika izsviestas no lidmašīnas. Sešas dienas vēlāk viņu līķi tika izskaloti krastā. Mirstīgās atliekas ar DNS analīžu palīdzību tika identificētas tikai 2003.gadā.

Piloti bija starp 54 apsūdzētajiem liela mēroga prāvā par pagātnes zvērībām Argentīnā un gandrīz 800 cilvēku noslepkavošanu. Upuru vidū bija režīma pretinieki, cilvēktiesību aktīvisti un to cilvēku, no kuriem militārās aprindas jau bija atbrīvojušās, radinieki.

Notiesātas tika 48 bijušās militārpersonas. Tās atzītas par vainīgām cilvēku nolaupīšanā, spīdzināšanā un slepkavībās diktatūras laikā no 1976. līdz 1983.gadam.

Seši cilvēki tika attaisnoti, arī bijušais finanšu ministrs Huans Alemanns.

Desmit notiesātajiem jau agrāk bija piespriesti cietumsodi citās lietās, kas arī ir saistītas ar cilvēktiesību pārkāpumiem.

Piecus gadus ilgušajā procesā tika izskatīti noziegumi Argentīnas Jūras spēku mehāniķu skolā (ESMA), kur diktatūras gados atradās lielākā koncentrācijas nometne . Tās sienās tika nogalināti vairāk nekā 4000 cilvēku.

Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu