Merkele tiksies ar Šulcu, lai rastu izeju no Vācijas politiskā strupceļa (20)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Vācijas kanclere un kristīgo demokrātu (CDU) līdere Angela Merkele ceturtdien tikusies ar sociāldemokrātu (SPD) līderi Martinu Šulcu, cenšoties rast izeju no Vācijas politiskā strupceļa.

Sarunas, kas notika pēc prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera iniciatīvas, ilga divas stundas, līderiem cenšoties viest skaidrību, vai viņu politiskie spēki ir gatavi sākt koalīcijas sarunas.

Sanāksmē piedalījās arī Merkeles Bavārijas partneru Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderis Horsts Zēhofers.

Sarunas aptumšoja politiskā vētra, ko izraisījis CSU zemkopības ministrs Kristiāns Šmits, kurš pretēji valdības līnijai Eiropas Savienības (ES) sanāksmē nobalsojis par strīdīgus vērtējumus izsaukuša herbicīda apstiprināšanu.

SPD, kas bijuši Merkeles konservatīvā bloka (CDU/CSU) koalīcijas partneri kopš 2013.gada, šo soli nodēvējuši par «uzticības pārkāpumu».

Šie notikumi liecina, ka «Merkeles madāmai nav kontroles pār savu veikalu», raidorganizācijai ARD sacīja SPD Bundestāga frakcijas pirmais sekretārs Karstens Šneiders.

Nav daudz tādu, kas sarunās sagaida ātru vienošanos. «Neceriet, ka lietas notiks ātri,» telekanālam ZDF sacīja ārlietu ministrs sociāldemokrāts Zigmārs Gabriēls.

Merkeles iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs pauda piesardzīgu optimismu. «Mēs nopietni centīsimies būvēt stabilu valdību ar SPD, ja SPD to gribēs,» ministra teikto citē laikraksts «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Kaut arī Šulcs piekritis tikties ar Merkeli, viņš nav uzņēmies nekādas saistības attiecībā uz jaunas kreiso un labējo koalīcijas veidošanu.

SPD jaunnedēļ kongresā diskutēs par visu alternatīvu spektru, pirms izlemt par provizorisko sarunu uzsākšanu ar Merkeli, norādīja Šulcs.

Alternatīvu vidū ir arī atbalsts Merkeles vadītai mazākuma valdībai.

Kaut arī Merkele mazākuma valdības ideju iepriekš noraidījusi, ņemot vērā šāda ceļa nestabilitāti, vairāki vācu mediji, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta, ka Merkele tomēr esot gatava izvērtēt šādu alternatīvu, ja sarunām ar SPD nebūs sekmju.

Pēc septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, kurās SPD cieta smagāko sakāvi kopš 1949.gada, sociāldemokrātu līderis Šulcs paziņoja, ka partija pāriet opozīcijā, un konservatīvie uzsāka koalīcijas sarunas ar liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) un «zaļajiem».

Tomēr šīs sarunas aizpagājušās nedēļas nogalē izgāzās.

Lai gan sākotnēji SPD saglabāja savu noraidošo nostāju pret līdzšinējās «lielās koalīcijas» atjaunošanu, pagājušo piektdien tā tomēr izrādīja gatavību iesaistīties sarunās.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu