Pentagons apsver jaunas pretraķešu sistēmas uzstādīšanu ASV Rietumkrastā (544)

LETA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pentagons apsver jaunas pretraķešu sistēmas uzstādīšanu ASV Rietumkrastā, sestdien atklājuši divi Savienoto Valstu kongresmeņi.

Rietumkrasta aizsardzība, visticamāk, iekļaus pretraķešu aizsardzības sistēmu THAAD, kāda uzstādīta Dienvidkorejā, lai aizsargātos pret Ziemeļkorejas draudiem.

Ziemeļkoreja naktī uz trešdienu izmēģināja starpkontinentālu ballistisko raķeti, kuras darbības rādiuss, kā atzinis Pentagons, esot lielāks nekā iepriekš izmēģinātajām.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA vēstīja, ka Ziemeļkoreja ar šo raķeti sasniegusi savu mērķi kļūt par kodolvalsti, un jaunā raķete spēj sasniegt Savienoto Valstu kontinentālo daļu.

Ziemeļkorejas raķešu un kodolprogrammas attīstība palielinājusi spiedienu uz ASV valdību pastiprināt savu pretraķešu aizsardzību.

Kongresmenis Maiks Rodžerss atklāja, ka Pentagona pretraķešu aizsardzības aģentūra gatavojas pastiprināt aizsardzību Rietumkrastā. Taču sistēmas finansējums neatspoguļojas aizsardzības budžetā 2018.gadam, tādēļ, iespējams, tas notiks tālākā nākotnē.

Rodžers aģentūrai «Reuters» sacīja, ka tas ir tikai vietas jautājums, un pretraķešu aizsardzības aģentūra pašreiz sagatavo rekomendācijas, kuras vietas labāk atbilst visiem kritērijiem.

Taču aģentūras direktora vietnieks noliedza, ka aģentūrai būtu uzdots novērtēt iespējamās vietas THAAD izvietošanai.

Savukārt kongresmenis Ādams Smits sacīja, ka valdība apsver THAAD uzstādīšanu Rietumkrastā.

THAAD var pārtvert īsa un vidēja darbības rādiusa ballistiskās raķetes. To izmanto ASV bruņotie spēki, kā arī kompleksi ir pārdoti Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Omānai.

Savienoto Valstu kontinentālo daļu pašreiz pārsvarā aizsargā pretraķešu sistēma «Aegis», kas uzstādīta uz ASV karaflotes kuģiem, un GMD sistēmas Aļaskā un Kalifornijā.

THAAD sistēma izmēģinājumos bijusi daudz veiksmīgāka par GMD.

Komentāri (544)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu