Apritēs simts gadi kopš Somijas neatkarības pasludināšanas (28)

LETA/YLE
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien aprit simts gadi kopš Somijas neatkarības pasludināšanas, bet svinības par godu šim notikumam sākas jau otrdien ar īpašu sēdi parlamentā, svētku kafijas pauzēm darbavietās un patriotisku sadziedāšanos karaokes bāros.

Somijas parlamenta locekļi pēcpusdienā sapulcēsies uz īpašu plenārsēdi, kur galvenie apspriežamie jautājumi būs neatkarības simtgade un bērnu labklājība un vienlīdzīga attīstība. Parlaments pieņems lēmumu par 50 miljonu eiro piešķiršanu neatkarības gadadienas bērnu fondam, ko 1987.gadā nodibināja Bērnu labklājības centrālā savienība un Sociālo lietu un veselības ministrija.

Fonda mērķis ir veicināt un atbalstīt Somijā dzīvojošo bērnu un ģimeņu labklājību, vienlīdzību un nākotnes izredzes.

Organizācija «The Finland 100 Years», kas organizē simtgades svinības, aicinājusi sabiedrību otrdien pēcpusdienā atvēlēt laiku īpašai svētku kafijas pauzei. Daudzās darbavietās tā ieplānota plkst.14 pēc vietējā un Latvijas laika un arī daudzos veikalos pircējiem šajā laikā piedāvāta kafija un maizītes.

Otrdienas vakarā parlamenta ēkā notiks bērnu balle, kurā piedalīsies arī Somijas premjerministrs Juha Sīpile. Uz pasākumu uzaicināti vairāk nekā 300 desmitgadnieki jeb divi no katras Somijas pašvaldības.

Par godu Somijas neatkarības simtgadei Helsinku luterāņu katedrāle tiks izgaismota Somijas karoga zili-baltajās krāsās, bet gaismas instalācijā Helsinku centrālajā parkā tiks parādīti aptuveni 153 000 somu vārdi, kuri līdz ar vēl daudziem tūkstošiem dienēja armijā Otrajā pasaules karā.

Karoga krāsās tiks izgaismoti vairāk nekā 20 nozīmīgi objekti galvaspilsētā, tostarp valdības ēkas un Helsinku galvenā dzelzceļa stacija.

Olimpiskā stadiona laukumā tiks no jauna iedegta 1952.gada olimpiskā lāpa un stadiona tornis tiks izgaismots karoga krāsās.

Sveicot somus lielajā jubilejā, arī citur pasaulē, tostarp Latvijā, ievērojamākie objekti tiks izgaismoti Somijas karoga zili-baltajās krāsās. Šajā akcijā plāno piedalīties aptuveni 30 citas valstis, izgaismojot 50 pasaulslavenus objektus.

Helsinkos, kā katru gadu, paredzēta arī svecīšu nolikšana pie bijušo Somijas prezidentu kapiem.

Somijas prezidents Sauli Nīniste oficiāli atklās svinības plkst.18 Helsinku dienvidu ostas tirgus laukumā, kas būs izdekorēts ar simts Somijas karogiem.

Telekanāls MTV3 vakarā nodrošinās tiešo pārraidi no svinībām visā valstī, bet telekanāls Yle TV1 sagatavojis īpašu svētku programmu, kurā būs sižeti par mūziku, sportu, mākslu un diskusijas par Somijas neatkarības simtgadi.

Visi karaokes bāru apmeklētāji aicināti plkst.21 nodziedāt divas Somijā labi zināmas dziesmas, kurās cildināta Somija un somu identitāte, kā arī pievienoties visiem pārējiem somiem kopīgā valsts himnas dziedāšanā.

Somijas simtgade ir izvērtusies par visplašākajām svinībām, kādas somi jebkad pieredzējuši. Kopumā simtgades gada laikā tai veltīti vairāk nekā 5000 projektu, kas aptvēruši vairāk nekā 100 valstis un visus kontinentus.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu