100 dabas brīnumi: #50 Daudas romantiķu ūdenskritums (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no privātā arhīva

Gatavojoties Latvijas simtgadei, mēs, [s:55931] komanda, esam apņēmušies ik nedēļu pastāstīt un parādīt kādu no Latvijas dabas brīnumiem. Pēdējo gadu laikā esam centušies katru brīvu brīdi pavadīt Latvijas mežos, pļavās un purvos. Esam sakrājuši milzum daudz stāstu, bilžu un video par piedzīvoto, un vienubrīd sāka šķist, ka tā būtu laba ideja – padalīties ar tiem, kam tas varētu būt interesanti.

Daudas ūdenskritums pēdējos gados aizvien biežāk iekļūst sociālo tīklu uzmanības centrā kā iecienīta bildinājumu izteikšanas un kāzu dienas lokācija. Lai neiztraucētu kādu romantisku pārīti, mēs sagaidījām nesezonu un vienu no Latvijas augstākajiem ūdenskritumiem devāmies apskatīt decembra sākumā. Liela daļa Daudas upes tecējuma ir iekļauta Nurmižu gravu rezervāta teritorijā, kuras apmeklējums ir stingri ierobežots, tāpēc mēs apskatām tikai ūdenskritumu.

Bez kartes šo vietu atrast būtu visai grūti, jo norāde ceļa malā ir nesalasāma, bet iebraucamais celiņš – nobloķēts ar betona kluci. Mašīnu noliekam pie Jurbrenču mājām, man ir saģipsēta kāja un, novērtējot ceļa segumu, nolemjam, ka Elizabete ies viena. Starp citu, tieši ar Jurbrenču māju saimnieku un Siguldas pašvaldības gādību Daudas ūdenskrituma apkārtne ir labiekārtota un te ir izveidota atpūtas vieta.

Dauda ir Gaujas kreisā krasta pieteka, kurā pa ceļam pievienojas Jodupīte. Upe, līdzīgi kā citas apkārtnes Gaujas pietekas, tek pa dziļu kanjonveida gravu. Tā pazīstama arī ar nosaukumu Lākturu upe. Tautā dabas brīnums saukts arī par Lākturupes un Vecdreļļu ūdenskritumu. Augštecē upi, kā jau tas mēdz būt ar daudzām Latvijas upēm, mēdz dēvēt dažādi – par Jurbrenčupīti un Ķiļupīti, kas izrādās ir upes senais lībiskais nosaukums.

Atrodama informācija, ka Daudas ūdenskritums ir trešais augstākais ūdenskritums Latvijā. Tā augstums ir 2,4 metri, bet platums no 1,5 līdz 2,5 metriem. Ūdenskritums veidojies uz Pļaviņu svītas dolomīta kāples un Amatas svītas dzeltenīgi balto lodīšu smilšakmeņu sadures vietas. Aiz ūdenskrituma Daudai izveidojusies iespaidīga grava (līdz 40 metru dziļa), kas bagāta ar smilšakmens atsegumiem.

Daudas ūdenskrituma apkārtnē ir atrodami vairāki iespaidīgi dabas objekti, tomēr tikai daļa no tiem ir pieejami ierindas pilsonim. Kamēr Kraukļu grava, Pētera ala un Raganu katls ir brīvi pieejami apmeklētājiem, tikmēr turpat netālu esošais tiešām iespaidīgais Jodupītes ūdenskritums, Kautraku grava ar saviem ūdenskritumiem un Nurmižu grava ir pieejama vien zinātniekiem, kas saņēmuši Dabas aizsardzības pārvaldes atļaujas.

Avoti:

www.entergauja.com

www.daba.gov.lv

«Instagram»

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu