ĀCM pirmo reizi konstatēts mežacūkām Lielauces, Auru, Ozolmuižas, Rubas un Zlēku pagastā (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 47 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, turklāt sērga pirmoreiz konstatēta Lielauces, Auru, Ozolmuižas, Rubas un Zlēku pagastā, zināja PVD.

ĀCM pirmo reizi konstatēts pa vienai meža cūkai Auces novada Lielauces pagastā, Dobeles novada Auru pagastā, Rēzeknes novada Ozolmuižas pagastā, Saldus novada Rubas pagastā un Ventspils novada Zlēku pagastā.

Tāpat vīruss konstatēts četrām mežacūkām Rūjienas novada Vilpulkas pagastā un pa trim mežacūkām Dobeles novada Annenieku un Zebrenes pagastā, kā arī Smiltenes novada Variņu pagastā. ĀCM konstatēts arī pa divām mežacūkām Jaunjelgavas novada Daudzeses pagastā, Jelgavas novada Glūdas pagastā, Krāslavas novada Skaistas pagastā, Rēzeknes novada Nautrēnu pagastā un Talsu novada Ģibuļu pagastā.

ĀCM mežacūku populācijā konstatēts arī pa vienai mežacūkai Aglonas novada Kastuļinas pagastā, Babītes novada Babītes pagastā, Dagdas novada Konstantinovas pagastā, Dobeles novada Bērzes pagastā, Gulbenes novada Daukstu pagastā, Kārsavas novada Mērdzenes pagastā, Kuldīgas novada Vārmes pagastā, Lubānas novada Indrānu pagastā un Madonas novada Aronas, Vestienas, Bērzaunes, Sarkaņu, Lūznavas, Ķūļciema un Viesītes pagastos.

Līdz ar to mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 1318 dzīvniekiem 83 novada 254 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu