Eiropas valstis: Trampa lēmums par Jeruzalemi neatbilst ANO rezolūcijām (49)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ASV prezidents Donalds Tramps.
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: EPA/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu neatbilst ANO Drošības padomes rezolūcijām un ir nelietderīgs, piektdien paziņoja piecas Eiropas valstis.

Francijas, Itālijas, Lielbritānijas, Vācijas un Zviedrijas vēstnieki ANO arī uzskata, ka lēmums ir «nelietderīgs attiecībā uz miera izredzēm šajā reģionā», teikts kopīgajā paziņojumā, kas izplatīts pēc Drošības padomes ārkārtas sarunām šajā jautājumā.

Pērn decembrī ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju, kurā teikts, ka tā «neatzīs nekādas izmaiņas 1967.gada 4.jūnija [robežas] līnijās, tai skaitā attiecībā uz Jeruzalemi, izņemot tās izmaiņas, par kurām puses ir vienojušās sarunās».

Tramps trešdien paziņoja, ka Jeruzaleme tiek atzīta par Izraēlas galvaspilsētu, tādējādi atsakoties no desmitgadēm ilgās piesardzīgās Vašingtonas politikas.

Tramps devis arī rīkojumu Valsts departamentam uzsākt sagatavošanās darbus ASV vēstniecības pārcelšanai no Telavivas uz Jeruzalemi.

Rietumu līderi pēc Trampa paziņojuma uzsvēruši, ka Jeruzalemes statusa jautājums ir jārisina Izraēlas un palestīniešu sarunās, kā arī pauduši bažas par šī lēmuma ietekmi uz stabilitāti reģionā un miera procesa gaitu.

Arābu un musulmaņu līderi Trampa lēmumu nosodījuši un brīdinājuši par iespējamiem pretsoļiem.

Protesta akcijas pret Trampa lēmumu notikušas palestīniešu teritorijās, Ēģiptē, Libānā, Indonēzijā, Malaizijā, citās musulmaņu valstīs un reģionos.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu