Kārļa Auškāpa atvadu sveiciens - izrāde «Niķa un Riķa stiķi» (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Deinats, Fotocentrs

10. decembrī mūžība devies režisors Kārlis Auškāps, savukārt jau 12. decembrī Dailes teātra Mazajā zālē notiks pirmizrāde rūķu spēlēm divās daļās «Niķa un Riķa stiķi», kas kļuvusi par režisora pēdējo izrādi. Kārlis Auškāps veidoja arī dramatizējumu pēc Ērika Kūļa darbu motīviem.

Šodien gandrīz neviens vairs netic, ka rūķi ir. Un, ja neskatās vērīgi, tos var arī nekad neieraudzīt. Bet viņi ir, turklāt ļoti spējīgi. Viņi spēj ieslodzīt istabā vēju, savākt maisā bailes, atklāt savas ēnas puses, četru minūšu laikā izmētāt visas mantas, piecu minūšu laikā iedzīt izmisumā vecākus, no kartona kastes uzbūvēt kosmisko raķeti, izēst veselu kasti saldējuma un saslimt, neganti lēkāt trakulīgas mūzikas pavadībā – lūk, spējas, kas piemīt vidējam rūķim. Runā, ka kādreiz tādas esot piemitušas arī cilvēku bērniem.

Vēl runā: ja cilvēks pats vai viņa bērns gana ilgi skatās uz rūķu bērnu, tad viņš sāk just tādu kā urdīgu sajūtu, ka dzīve ir izdevusies. Bet varbūt tas ir tikai izrunāts.

Stāsts par rūķu dzīvi mīļiem maziņiem, nebēdnīgiem vidējiem un prātīgiem lieliem skatītājiem pirmsskolas un skolas sākuma vecumā.

Izrādē spēlē aktieri Ivars Auziņš (Tēvs), Dārta Daneviča (Mamma), Artūrs Dīcis (Niķis), Mārtiņš Počs (Riķis), Dainis Gaidelis (Rūķu zinātnieks), Anete Krasovska (Būķīte), Ieva Florence (Nūķīte), Kaspars Zāle (Mūķis) un Niklāvs Kurpnieks (Zūķis).

Iestudējuma scenogrāfs ir Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece un kustību režisore – Anta Priedīte, gaismu mākslinieks – Harijs Zālītis, bet mūziku komponējis Juris Kaukulis.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu