«Hamas» un «Fatah» nesaskaņu dēļ Gazas joslā slēgtas valdības iestādes (4)

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Gazas joslā otrdien slēgtas visas valdības iestādes un skolas, ar kustību «Hamas» saistītajiem darbiniekiem pieprasot, lai palestīniešu pašpārvalde viņiem izmaksā algas.

Izlīguma process starp kustību «Hamas», kas kontrolē Gazas joslu, un «Fatah», kas kontrolē Rietumkrastā bāzēto palestīniešu pašpārvaldes valdību, iestidzis kārtējā sarežģījumu posmā.

Palestīniešu pašpārvaldei jau 1.decembrī bija jāpārņem vara Gazas joslā, tomēr šis termiņš atvirzīts uz vēlāku laiku, lai puses varētu atrisināt atlikušās domstarpības.

Kā intervijā radio «Palestīnas Balss» sacīja «Fatah» amatpersona Azams al Ahmads, «Hamas» nepakļaujas 12.oktobra izlūguma vienošanās nosacījumiem, turpinot Gazas joslā iekasēt nodokļus.

Darbinieku jautājums ir viens no klupšanas akmeņiem palestīniešu izlīguma ceļā, līdzās jautājumam par «Hamas» militārā atzara nākotni.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass atteicies nodrošināt savas valdības finansējumu aptuveni 40 000 «Hamas» darbinieku, savukārt «Hamas» negrib pieļaut situāciju, kurā šie cilvēki paliktu bez darba.

Kopš 2006.gada janvārī palestīniešu parlamenta vēlēšanās uzvarēja «Hamas», tās attiecības ar vēlēšanās zaudējušo Abasa grupējumu «Fatah» bijušas saspīlētas, spriedzei dažkārt pāraugot bruņotās sadursmēs. Līdz šim palestīniešu teritorijās pastāvēja faktiska divvaldība - Gazas joslu kontrolēja «Hamas» valdība, bet Rietumkrastu - Abasa izveidotais ministru kabinets.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu