ZZS atbalstīs VDK dokumentu nodošanu arhīvam (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atbalstīs nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK virzīto likumprojektu par bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam, apliecināja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Nacionālā apvienība šos grozījumus virzījusi, lai atvieglotu dokumentu pētīšanas procesu un to publicēšanu ar zinātniskajiem komentāriem līdz 2018.gada 31.decembrim.

ZZS ir deleģējusi deputātu Kārli Seržantu (ZZS) parakstīt likumprojektu.

Savukārt «Vienotība» par šo jautājumu spriedīs frakcijas sēdē trešdien, 13.decembrī, žurnālistiem pastāstīja Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Politiķe akcentēja, ka minētajos dokumentos ir nepilnīga informācija, tāpēc tos var publiskot tikai ar zinātniskiem komentāriem un ir jāsaglabā nosacījums par šī uzdevuma veikšanu.

Kā ziņots, ar likumprojektu paredzēts atrisināt pašreizējo situāciju, ka pētniekiem nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, lai izmantotu Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra telpas, kur pašlaik glabājas VDK dokumenti.

Pēc zinātniskā darba noslēgšanās Ministru kabinets lems par konkrētu dokumentu publiskošanu ar vārdiem un uzvārdiem kopā ar zinātniskajiem komentāriem, norādījis nacionālās apvienības politiķis Ritvars Jansons.

Saskaņā ar likumu zinātniskā izpēte veicama līdz 2018.gada 31.maijam.

Satversmes aizsardzības biroja priekšnieks Jānis Maizītis otrdien pēc Ministru kabineta sēdes sacīja, ka bijušās VDK dokumentu nodošana Latvijas Nacionālajam arhīvam būs politiķu izšķiršanās, nevis drošības iestādes kaprīzes vai negribēšana.

Kā uzsvēra SAB priekšnieks, ja dokumenti tiek pārvietoti uz valsts arhīvu, ir jālikvidē Totalitārisma seku dokumentācijas centrs (TSDC), kā arī jāgroza likums, saskaņā ar kuru centrs strādā. «To ir iespējams izdarīt, bet tie ir papildu izdevumi,» sacīja Maizītis.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu