Aptaujas: Katalonijas vēlēšanas nespēs atrisināt Spānijas politisko krīzi (58)

LETA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALBERT GEA / REUTERS

Katalonijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas 21.decembrī nespēs pārliecinoši atrisināt politisko krīzi, ko izraisījuši katalāņu separātistu centieni atdalīties no Spānijas, liecina pēdējās sabiedriskās domas aptaujas pirms vēlēšanām.

Pētījumu centra «Metroscopia» veiktā aptauja liecina, ka vēlēšanas nenovedīs pie stabila parlamenta. Aptauja, kuras rezultāti piektdien publiskoti laikrakstā «El Pais», liecina, ka partijas, kas atbalsta vienotību ar Spāniju, varētu izcīnīt 62 vietas, bet partijas, ka atbalsta Katalonijas neatkarību, varētu iegūt 63 no 135 vietām parlamentā. Rezultātā nevienai no pusēm neizdotos iegūt vairākumu.

Pēdējo četrdesmit gadu lielākā Spānijas politiskā krīze sākās, kad Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Karlesa Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Pudždemons un četri viņa kabineta locekļi tūlīt pēc Katalonijas neatkarības pasludināšanas devās uz Beļģiju, nepakļaujoties aicinājumam ierasties Spānijas tiesā, lai liecinātu par viņiem izvirzītajām apsūdzībām dumpī, kūdīšanā un līdzekļu izšķērdēšanā.

Gan «Metroscopia» veiktā aptauja, gan laikrakstā «La Razon» publiskotā aptauja liecina, ka vēlēšanās piedalīsies rekordliels skaits vēlētāju.

Aptaujas liecina, ka pēc vēlēšanām gaidāmas smagas sarunas par valdības veidošanu, kas nebūs ātrs process.

Piektdien ir pēdējā diena, kad pirms vēlēšanām atļautas aptaujas. «Metroscopia» aptauja tika veikta no 4.decembra līdz 13.decembrim, un tajā piedalījās 3300 cilvēki Katalonijā.

Aptauja liecina, ka visvairāk vietu Katalonijas parlamentā izcīnīs partija «Ciudadanos» («Pilsoņi»), kas atbalsta vienotību ar Spāniju. Otrajā vietā ierindosies Katalonijas Kreiso republikāņu partija (ERC), kas atbalsta reģiona neatkarību.

Partijas varētu izcīnīt attiecīgi 36 un 33 vietas, bet Pudždemona pārstāvētā Katalonijas Eiropeiskās demokrātijas partija (PDeCAT) varētu iegūt 22 vietas parlamentā.

Tikmēr absolūtā vairākuma nodrošināšanai nepieciešamas vismaz 68 vietas.

Rezultātā izšķirošo vārdu varētu iegūt kreiso ekstrēmistu partija «Podemos» («Mēs varam»), kas atbalsta vienotību, bet uzskata, ka Madridei jāļauj sarīkot tiesiski saistošu referendumu par neatkarību.

«La Razon» publiskotā aptauja, kas tika veikta no 4.decembra līdz 13.decembrim, aptaujājot 1000 katalāņus, liecina, ka partijas, ka atbalsta neatkarību, varētu iegūt 66 vietas parlamentā, bet vienotības atbalstītāji - 60 vietas. «Podemos» aptauja prognozē deviņas vietas.

Komentāri (58)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu