Aptur grupējumu, kas izvairījās no PVN nomaksas € 2 miljonu apmērā (66)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šī gada decembrī apturēja organizētas personu grupas darbību, kas nodarbojās ar elektrotehnikas un spēļu, konsoļu tirdzniecību. Izvairoties no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas, laikā no 2014.gada janvāra līdz šī gada novembrim valsts budžetam tika nodarīti zaudējumi vairāk kā divu miljonu eiro apmērā.

Šī gada novembrī VID Finanšu policijas pārvalde uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 218.panta trešajā daļā un 217.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm. Pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros šī gada decembrī Finanšu policijas amatpersonas veica 30 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, automašīnās un birojos. Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti dažādi kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi – grāmatvedības dokumenti, zīmogi, internetbankas kodu kalkulatori un kodu kartes, datori, mobilie telefoni.

VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji noskaidroja, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamā PVN apmēru, shēmas klienti savos PVN pārskatos iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem. Tādējādi tika samazināts ne tikai budžetā maksājamais PVN, bet arī iegūtas tiesības saņemt no budžeta PVN priekšnodokļa atmaksu.

Fiktīvo darījumu ķēdē tika iesaistīti aptuveni 50 gan reāli strādājoši, gan fiktīvi Latvijā reģistrēti uzņēmumi, kas nodarbojās ar elektrotehnikas un spēļu, konsoļu tirdzniecību. Noziedzīgā nodarījuma izdarīšanai tika izmantoti šo uzņēmumu dokumenti, zīmogi, juridisko personu banku konti un personu dati.

Par minēto noziedzīgo nodarījumu iespējamu izdarīšanu divas personas tika aizturētas līdz 48 stundām un nogādātas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Minētās personas jau iepriekš bija nonākušas Finanšu policijas redzeslokā par līdzīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Komentāri (66)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu