Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam izvirzītas pirmās sešas vērtības (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Nacionālajam Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam izvirzītas pirmās sešas pieteiktās kultūras vērtības, informē Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) folkloras eksperte Gita Lancere. Izvērtējot līdz 2017.gada 30.jūnijam iesūtītos pieteikumus, otrajā Nemateriālā kultūras mantojuma padomes sēdē 26. jūnijā no 19 pieteikumiem tika atlasīti deviņi, kuru iesniedzējiem ar ekspertu palīdzību tika dota iespēja savus pieteikumus papildināt un precizēt.

No šiem deviņiem priekšlikumiem Nemateriāla kultūras mantojuma sarakstam tika izvirzīta Psalmu dziedāšana Ziemeļlatgalē, dziedāšana ar pusbalsu, Latgales mazo bundziņu jeb «bubyna» spēles tradīcija, Ieviņa tipa ermoņiku būvēšanas un spēlēšanas tradīcija, Mirušo ofīcija jeb «saļmu» izpildīšanas prakse Vaboles un Līksnas pagastos, kā arī Siguldas spieķa darināšanas prasme.

Lancere skaidroja, ka Nemateriālā kultūras mantojuma likums izveido un nostiprina tiesisko bāzi nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas jomā, tādējādi pildot starptautiskās saistības, ko valsts uzņēmusies, kļūdama par UNESCO konvencijas par nemateriālo kultūras mantojuma saglabāšanu dalībvalsti. Līdz šim mantojuma sarakstā jau iekļauta Latvijas Dziesmu un deju svētku tradīcija un tās simbolisms, kā arī Suitu kultūrtelpa.

Nākamā pieteikumu iesniegšana sarakstam tiks izsludināta 2018. gada janvārī. Pieteikumu sagatavošanai tiks dots pusgads laika. Valsts kultūrkapitāla fonds šo pieteikumu sagatavošanas atbalstam izveidojis atsevišķu mērķprogrammu.

Kā ziņots, lai izvērtētu pieteikumus elementu iekļaušanai Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, izveidota Nemateriālā kultūras mantojuma padome. Tās uzdevums ir sniegt atzinumus kultūras ministram un LNKC par Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas plānu un normatīvo aktu projektiem nemateriālā kultūras mantojuma jomā.

Pagājušā gada 1. decembrī stājās spēkā Nemateriālā kultūras mantojuma likums, ar kuru tiek veidots nacionālā nemateriālā kultūras mantojuma saraksts noteikta kopienu līdzdalība mantojuma saglabāšanā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu