ASV vaino Ziemeļkoreju izspiedējvīrusa «WannaCry» radīšanā (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Ziemeļkoreja «tiešā veidā» vainojama pie izspiedējvīrusa «WannaCry» rašanās un izplatīšanās, intervijā laikrakstam «The Wall Street Journal» sacījis ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks Tomass Boserts. Uzbrukumā tika inficēti vairāk nekā 300 000 datoru 150 valstīs un teritorijās, nodarot miljardiem dolāru lielus zaudējumus, ziņo raidorganizācija BBC.

Izspiedējvīrusa uzbrukums skāra slimnīcas, uzņēmumus un bankas. Eksperti to atzinuši par vērienīgāko kiberuzbrukumu vēsturē.

Boserts, kurš ir Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos, sacīja, ka Ziemeļkorejas apsūdzēšana esot «balstīta uz pierādījumiem». Tā ir pirmā reize, kad Trampa administrācija publiski apsūdzējusi Ziemeļkoreju izspiedējvīrusa «WannaCry» palaišanā.

Lielbritānijas valdība novembrī sacīja, ka esot «gandrīz pilnībā pārliecināta», ka par vīrusa uzbrukumu atbildīga Ziemeļkoreja.

Bosets uzsvēra, ka Ziemeļkoreju «jāsauc pie atbildības» un ka ASV jāturpina «maksimāla spiediena stratēģija», lai mazinātu režīma iespējas nākotnē veikt līdzīgus kiberuzbrukumus. Taču viņš nenorādīja, kādus mērus ASV valdība varētu pieņemt.

Izspiedējvīruss bloķē upura datorā esošos dokumentus, kamēr netiek samaksāta pieprasītā summa - 300 līdz 600 ASV dolāru, kas pārskaitāma virtuālajā valūtā «Bitcoin».

Eiropas policijas biroja «Europol» uzbrukuma apmērus nodēvējis par «nepieredzētiem».

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu