Katalonijā pirms vēlēšanām - 24 stundu klusuma periods

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Katalonijā trešdien tiek ievērots 24 stundu klusuma periods pirms ceturtdien gaidāmajām reģionālā parlamenta vēlēšanām, kurās paredzama sīva cīņa starp Katalonijas neatkarības piekritējiem un pretiniekiem.

«Šīs nav parastas vēlēšanas,» otrdienas vakarā saviem atbalstītājiem Katalonijā, runājot no Briseles ar teletilta starpniecību, sacīja Madrides no amata atstādinātais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons. «Uz likmes ir ne tikai tas, kas dabūs vairāk balsu, bet gan tas, vai [konfrontācijā] uzvar šī zeme [Katalonija], vai [Spānijas premjerministrs Marjano] Rahojs.»

Kā skaidroja Kārdifas universitātes Spānijas studiju mācībspēks Endrū Daulings, «pat ja tiks izveidota neatkarības atbalstītāju valdība, tā uzvedīsies ļoti piesardzīgi, jo tā nevēlēsies zaudēt atjaunotās pilnvaras, kādas ir Katalonijas valdībai. Tā nevēlēsies, lai tās atkal tiek apturētas».

Aptaujās vadībā ar nelielu pārsvaru ir neatkarības atbalstītāju Katalonijas Kreiso republikāņu partija (ERC), tomēr vēlētāji uzvaru galu galā varētu piešķirt centristu partijai «Ciudadanos» («Pilsoņi»), kuras harizmātiskā līdere Inesa Arrimadasa aktīvi aģitējusi pret nacionālistiem.

Pēc visa spriežot, absolūto vairākumu parlamentā neizdosies izcīnīt nedz neatkarības, nedz Spānijas vienotības atbalstītāju partijām, liecina aptaujas, un tas nozīmē, ka pēc vēlēšanām varētu būt gaidāmas ilgas sarunas par valdības veidošanu.

Ja partijas nespēs vienoties par valdības izveidošanu, nākamgad reģionā tiks rīkotas jaunas vēlēšanas.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu