Pārsteidzoši britu karaliskās ģimenes noteikumi, attiecināmi uz mazuļiem

Ieskaties
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lai gan bērniņa dzimšana un veids, kā jaunie vecāki izlemj pavēstīt pasaulei par ģimenes pieaugumu, ir katra paša ziņā, karaliskajai ģimenei gan tas nav tik vienkārši. Vai zināji, ka Lielbritānijas karaļnamam ir pat noteikumi, kā ģērbt jaundzimušo, nemaz nerunājot par to, kuram par jauno dzīvību jāuzzina pirmajam? Ja ne, ieskaties!

1. fakts

Protokols nosaka, ka karaliene par karaliskās ģimenes pieaugumu uzzina pirms jebkura cita – pat pirms jaundzimušā vecvecākiem. Kad karaliskās ģimenes pārstāvis uzzina par grūtniecību, tam, izmantojot šifrētu telefonu, ir jāsazinās ar karalieni, lai pavēstītu labās ziņas.

2. fakts

Karaliskās vecmātes vienmēr ir iesaistītas dzemdības. Lai gan mūsdienās karaliskās māmiņas var laist savas atvases pasaulē slimnīcā, nevis karaļnamā, viņām pie sāniem vienmēr ir jābūt vecmātēm, kuras palīdz jaunajai mammai visā dzemdību procesā. Keitai Midltonei dzemdību dienā bija trīs vecmātes.

3. fakts

Karaļnams savas atvases parāda pasaulei uzreiz pēc dzemdībām. Dažas stundas pēc bērna nākšanas pasaulē, ar grimu un skaisti tērptām, karaliskajām māmiņām ir “jāprezentē” jaundzimušais. Keitas Midltones gadījumā, pirmā zīme, ka viņa ir laidusi pasaulē mazuli, bija viņas frizieris, kurš tika pieķerts dodamies slimnīcā pa sētas durvīm.

4. fakts

Karaliskajām mammām netiek rīkota mazuļa sagaidīšanas ballīte, kas ir populāra prakse ASV un arī Eiropā. Tā kā šādās ballītēs parasti mēdz apdāvināt jauno māmiņu, karaļnama eksperti uzskata, ka Lielbritānijā šādas ballītes netiek rīkotas, jo “viņu materiālā statusa dēļ tas būtu ārkārtīgi nepiemēroti”.

5. fakts

Bērniņa nākšana pasaulē tiek atzīmēta ar 62 zalvju šāvieniem no Londonas torņa. Zalvju šāvieni ir izplatīti par godu dažādiem notikumiem, tostarp karalienes dzimšanas dienai.

6. fakts

Bērna dzimums parasti iepriekš netiek izpausts. Karaliskā ģimene sabiedrību patur neziņā par bērna dzimumu līdz brīdim, kad tiek paziņots par jaundzimušā veiksmīgu nākšanu pasaulē. Daudzi eksperti lēš, ka bērna dzimumu nezina pat paši vecāki.

7. fakts

Visi karaliskie mazuļi tiek ietīti tajā pašā kristīgajā kleitā. Kristību tērps ir replika 1841. gadā darinātajai mežģīņu kleitai, ko izmantoja karalienes Viktorijas vecākā dēla kristībās. Princis Čārlzs un princis Viljams vēl tika kristīti oriģinālajā tērpā, taču kopš 2008. gada tas ir saglabāts karaliskajos arhīvos un mazuļi tiek kristīti ar reprodukciju.

8. fakts

Arī karaliskajām mammām ir iespēja saņemt pēcdzemdību atvaļinājumu. Tā kā tiek uzskatīts, ka arī karaļnama pienākumu pildīšana ir darbs, māmiņām ir iespēja tikt atbrīvotām no šiem pienākumiem uz standarta laiku, kāds tiek piešķirts kā pēcdzemdību atvaļinājums māmiņām Lielbritānijā, – vidēji uz sešiem mēnešiem.

9. fakts

Pēc mazuļa nākšanas pasaulē vienmēr tiek publicēts oficiāls paziņojums. Šī paraža saglabājusies jau no seniem laikiem, pie Bekingemas pils greznā rāmī publiskai apskatei uzstādot paziņojumu, kurā norādīts jaundzimušā dzimšanas laiks, svars un veselības stāvoklis. Mūsdienās gan pils ir sākusi publicēt paziņojumus arī sociālajos tīklos.

10. fakts

Karaliskie zīdaiņi tiek ietīti īpašā adītā sedziņā. Vai pamanījāt, ka princis Luiss, princese Šarlote un princis Džordžs visi kā viens tiek ietīti tādas pašās segās, kādā princese Diāna ietina princi Viljamu? Tas ir tāpēc, ka sedziņas ir gandrīz identiskas. Karaliskās ģimenes izmanto speciāli veidotas trikotāžas mežģīņu šalles no firmas "GH Hurt & Son Ltd”, ar kuru ģimenei ir ilgstoša sadarbība, katram jaundzimušajam nosūtot merino sedziņu, kas ir identiska tai, kurā tika ietīts Viljams.

11. fakts

Karaliskajiem mazuļiem vienmēr tiek piešķirti vārdi ar īpašu nozīmi, jaunajiem vecākiem nesaņemot iespēju bērniem izvēlēties vārdus, kas nav jau iepriekš bijuši kādam no radu saimes koka. Piemēram, kā tiek uzskatīts, princis Luiss ir nosaukts prinča Filipa onkuļa Luisa Mauntbatena vārdā, savukārt pincis Džordžs ir nosaukts karalienes Elizabetes tēva, karaļa Džordža VI vārdā.

12. fakts

Tuvākā ģimene ne vienmēr ir jaundzimušo krustvecāki. Lielākajā daļā Eiropas tiek pieņemts, ka tieši vecāku brāļus un māsas izvēlas par pāra bērnu krustvecākiem, taču karaliskajā ģimenē ir pretēji – tieši tā iemesla dēļ, ka princis Harijs ir tuvs ģimenes loceklis, viņš nav sava brāļa prinča Viljama bērnu krusttēvs. Tiek uzskatīts, ka karaliskā ģimene vēlas izplatīt statusus un piešķirt ceremoniālos krustvecāku titulus citiem augstdzimušiem ļaudīm vai tuviem draugiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu