Rīgas Zooloģiskā dārza jaunajiem lūsēniem doti vārdi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgas Zooloģiskā dārza jaunajiem lūsēniem Jēkabpils novada iedzīvotāji devuši vārdus Jākobs un Jakobīne, sacīja Zooloģiskā dārza informācijas dienesta pārstāvis Māris Lielkalns.

Viņš stāstīja, ka abiem 28.martā dzimušajiem lūšu mazuļiem vakardien tika sagatavota īpaša kūka, kas sastāvēja no liellopu gaļas un paipalu olām. Tāpat lūsēniem kā dāvanas bija sarūpētas divas volejbola bumbas.

Lai torti un bumbas atdotu lūšiem, tie vispirms tika ielaisti citā nodalītā aplokā. Atgriežoties atpakaļ ierastajā mājvietā, mazuļu vecāki Kamēlija un Rubīns apošņāja sagādātās dāvanas, taču torti apmeklētāju klātbūtnē vēl nesāka ēst.

Savukārt vakarā Lielkalns, noejot gar lūšu mājvietu, novēroja, ka daļa tortes ir noēsta, kā arī abas dāvinātās volejbola bumbas jau ir "izspēlētas".

Kā ziņots, vakardien Rīgas Zooloģiskajā dārzā notika "Vārdiņdienas" pasākums, kurā laikā Jēkabpils novada iedzīvotāji deva vārdus diviem martā dzimušiem lūšu mazuļiem.

Lūšu mazuļu vecāki Kamēlija un Rubīns zoodārzā mīt no 2011.gada un sekmīgi izaudzinājuši septiņus mazuļus. Jaunākie dzimušie dvīnīši jau saņēmuši vakcināciju potes divu un trīs mēnešu vecumā.

Rīgas Zooloģiskais dārzs Eiropas lūšu vairošanas programmā piedalās jau vairāk nekā 20 gadus. Lielkalns norādīja, ka Latvijā augušie lūši ir ģenētiski ļoti augstvērtīgi, tādēļ pēdējo desmit gadu laikā jaunie lūsēni nosūtīti uz citiem zoodārziem Igaunijā, Lietuvā, Skotijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā, Ukrainā un Japānā.

Šīs sugas pārstāvji savulaik bijuši plaši izplatīti visa Eiropā, bet 20.gadsimta vidū lielā tās daļā gandrīz pilnībā izzuduši. Lūšu skaitu samazināja medības un ķeršana slazdos kažokādu ieguvei. Pēc mežu platību izciršana 70.gados daudzās Eiropas valstīs tika uzsākti lūša reintrodukcijas projekti, mežos izlaižot lūšus no citām populācijām. Pašlaik vairāk nekā 90% jeb aptuveni 30 000 līdz 35 000 Eirāzijas lūšu dzīvo Sibīrijā. Tie izplatīti arī Mongolijā un Ķīnā. Eiropas mežos, neskaitot Krievijas teritoriju Eiropas daļā, mīt aptuveni 8000 lūšu. Centrālajā un Dienvideiropā šie dzīvnieki ir reti, bet lielākās populācijas ir Skandināvijā, Somijā un Baltijas valstīs.

Savukārt Latvijā lūšu populācijas stāvoklis tiek vērtēts kā labākais pēdējo 100 gadu laikā. Pēc pētnieku domām, Latvijā pašlaik uzturas aptuveni 600 līdz 800 šīs sugas pārstāvju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu