Televīzijas torņa rekonstrukcija izmaksās aptuveni €40-50 miljonus (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

​Rīgas radio un televīzijas stacijas jeb Zaķusalas televīzijas torņa rekonstrukcija izmaksās aptuveni 40-50 miljonus eiro, liecina Satiksmes ministrijas sniegtā informācija valdībai, lemjot par VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) 2017.gada peļņas daļas novirzīšanu Rīgas radio un televīzijas stacijas projektam.

Atbilstoši SM sniegtajai informācijai, Rīgas radio un televīzijas stacijas torņa rekonstrukcijas būvprojekta izstrādei izmaksās nepilnus 1,9 miljonus eiro jeb 5-15% no būvniecības izmaksām, savukārt būvniecība potenciāli izmaksāšot 40-50 miljonus eiro.

Zaķusalas torņa rekonstrukcijas projekts ir vairāku gadu plānošanas darbs, kas noslēdzies ar pagājušā gada aprīlī noslēgto Vispārīgo vienošanos par būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību. Atbilstoši tai noslēgti trīs pasūtījuma līgumi par kopējo summu 1,58 miljoni eiro. Pēc būvprojekta izstrādes un saskaņošanas tiks noslēgts vēl viens pasūtījuma līgums 255 000 eiro vērtībā par autoruzraudzību, tādējādi Vispārīgās vienošanās kopējā summa ir 1,84 miljoni eiro.

Tāpat patlaban notiek vēl viena pasūtījuma līguma saskaņošana ar būvprojekta izstrādātāju par papildu darbiem 183 290 eiro apmērā, kas pamatojami ar kopējās projektējamās kvadratūras pieaugumu vismaz 30% robežās. Kā skaidro SM, izrietoši pēc būvprojekta pieņemšanas tiks plānota un uzsākta būvniecības fāze, kur sagaidāmās izmaksas ir no 40-50 miljoniem eiro pēc esošajām aplēsēm, kuras sedz pati kapitālsabiedrība no saviem līdzekļiem.

Kopumā Zaķusalas torņa rekonstrukcijas projektu plānots realizēt piecu gadu laikā.

Kā uzsver SM, lai arī turpmākajos gados LVRTC varētu veiksmīgi īstenot pārbūves projektu, ir nepieciešams, lai uzņēmuma rīcībā būtu pieejami ievērojami finanšu līdzekļi, jo paredzēto investīciju apjoms projektam 2019.gadā ir 6,67 miljoni eiro, 2020.gadā - 14,5 miljoni eiro un 2021.gadā - 13,25 miljoni eiro.

Kā norāda SM, Zaķusalas televīzijas tornis ir stratēģiski svarīgākais LVRTC infrastruktūras elements, kura eksistenci un ilgtermiņa nepieciešamību pamato nepieciešamība nodrošināt to elektronisko plašsaziņas līdzekļu radio programmu izplatīšanu analogajā formātā, kuriem nav savu tehnisko izplatīšanas līdzekļu, kā arī sabiedriskā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmu izplatīšanu valsts teritorijā analogajā formātā. Tāpat tornis esot nepieciešams sabiedriskā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa televīzijas programmu, komerciālo nacionālo un reģionālo plašsaziņas līdzekļu bezmaksas televīzijas programmu nepastarpinātai izplatīšanai visā valsts teritorijā ar zemes raidītājiem.

Valdība pēc SM ierosinājuma otrdien atbalstīja priekšlikumu daļu LVRTC 2017.gada peļņas novirzīs Rīgas radio un televīzijas stacijas projektam. Lai LVRTC spētu nodrošināt ilgtermiņa attīstību un izpildīt uzņemtās saistības, SM ierosināja noteikt, ka uzņēmumam nav jāmaksā dividendes 1 303 858 eiro apmērā no tīrās peļņas par 2017.gadu. Pērn LVRTC nopelnīja 4 346 192 eiro.

SM skaidro, ka peļņas daļa no kapitālsabiedrības tīrās peļņas daļas par 2017.gadu - 1 303 858 eiro apmērā - tiks novirzīta projektam 2019.gada paredzēto finanšu saistību segšanai, kas ir 20% no 2019.gada kopējām projekta investīcijām.

SM uzsver, ka Zaķusalas torņa uzturēšana ir LVRTC pienākums, kas tiek veikts sabiedrības interesēs un valsts deleģēto uzdevumu ietvaros, kuras ir jāpilda neatkarīgi no piešķirtajiem finanšu līdzekļiem. Līdz ar to uz finansējuma piešķiršanu valsts deleģēto uzdevumu izpildei nav attiecināms komercdarbības atbalsta regulējums.

2017.gada aprīlī tika parakstīts 2,225 miljonus eiro vērts līgums par tehniskā būvprojekta izstrādi Zaķusalas TV torņa un tam piegulošās teritorijas pārbūvei.

Būvprojekta izstrādātāja SIA "Nams" valdes priekšsēdētājs Sergejs Ņikiforovs toreiz skaidroja, ka pēc rekonstrukcijas torņa pakājē esošajā ēkā tiks izveidots inovāciju un zinātnes centrs, 93 metru augstumā atgriezīsies restorāns, 97 metru augstumā esošajam skatu laukumam tiks pievienotas uz āru izvirzītas stikla kastes, kurās varēs vērot apkārtni gan visos virzienos, bet 134 metru augstumā ārpus torņa tiks izveidots pastaigu ceļš asu izjūtu cienītājiem "sky walk".

Torņa priekšā ar labiekārtojuma elementiem tiks izveidota Latvijas kontūra, ko varēs gan izstaigāt, gan vērot no augšas, no "putna lidojuma".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu