Ārsts brīdina: ne jebkurš ūdens glābj no karstuma

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Turpinoties karstajam laikam, speciālisti brīdina, ka svīšanas laikā organisms zaudē lielu daļu minerālvielu un tas var izraisīt nopietnus veselības traucējumus. Tāpēc sāļš minerālūdens ar augstu mineralizācijas pakāpi tik karstā laikā ir obligāts, jo svīstot tiek zaudēti tādi minerāļi kā kālijs, nātrijs un citi.

«Minerālvielu trūkums organismā var izraisīt vājumu, reiboņus, galvassāpes, nelabu dūšu, vemšanu, apātiju, karstuma viļņus, bezmiegu, nervozitāti, zemu asinsspiedienu, roku un kāju tirpšanu, sirds ritma traucējumus, paātrinātu pulsu, muskuļu spazmas, sliktu apetīti un daudzus citus simptomus,» skaidro «Ģimenes medicīnas centra» ģimenes ārsts Renatas Dainius.

Ārsts uzsver, ka pirmām kārtām karstuma laikā ir jāatjauno šķidruma daudzums organismā, un tas nozīmē, ka pieaugušam cilvēkam ir jāizdzer 2,5-3 litri šķidruma dienā.

«To, ka karstā laikā jādzer daudz šķidruma, būs dzirdējis teju ikviens. Taču joprojām tikai retais aizdomājas, ka karstā laikā organismam nepieciešamas arī minerālvielas. Tāpēc galvenajam dzeramajam šķidrumam ir jābūt minerālūdenim ar vidēju vai zemu mineralizācijas pakāpi, turklāt ieteicams izdzert arī 2-3 glāzes minerālūdens ar augstu mineralizācijas pakāpi,» norāda R.Dainius.

Ārsts atgādina, ka nātrijs, kalcijs, magnijs, kālijs, fosfors, dzelzs, cinks, mangāns, hroms, selēns, molibdēns un citas minerālvielas ir būtiskas normālai visu organisma funkciju uzturēšanai: nervu sistēmas, sirds, muskuļu, kaulu un citu orgānu sistēmu darbībai. Šie minerāļi regulē sāļu sastāvu mūsu asinīs un šūnās, nervu impulsa izplatīšanos, muskuļu darbību, tie ir svarīgi fermentu un hormonu vielmaiņai un piedalās lielākajā daļā mūsu organisma fizioloģisko procesu.

Pastāvīgi papildināt ar minerālvielām

«Sāļš (augstas mineralizācijas pakāpes) minerālūdens ir nepieciešams, jo svīšanas laikā tiek zaudētas tādas minerālvielas kā kālijs, nātrijs un citas.

Pieaugušam cilvēkam šāds sāļš minerālūdens jādzer līdz 3 glāzēm dienā, lai papildinātu organismu ar minerālvielām un atjaunotu to līdzsvaru,» stāsta R.Dainius.

Ģimenes ārsts skaidro, ka dzerot minerālūdeni, cilvēks atjauno šķidrumu un elektrolītu līdzsvaru, organisma šūnas var normāli funkcionēt, netaupot šūnu šķidrumu, vienlaikus tiek nodrošināta pienācīga nervu impulsu izplatīšanās gan nervu, gan muskuļu sistēmās un tiek saglabāta cilvēka iekšējā vide (homeostāze). Tas viss nodrošina labāku cilvēka pašsajūtu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu