Galvenais ir nepadoties: vēža pacientu ceļš uz Eiropas Alpu augstāko virsotni (3)

Sagatavoja: Liene Skulme
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Krišjānis Liepiņš

Jauns, vecs, mamma, tētis vai bērni... Diagnoze "vēzis" nešķiro nevienu. Pasaules pirmizrādi piedzīvos filma par vēža pacientu ceļu uz Eiropas Alpu augstāko virsotni - "Cita dzīves garša". Kāpiens domāts, lai iedrošinātu un iedvesmotu onkoloģiskos pacientus slimības uzveikšanai, popularizētu aktīvu un drosmīgu pretstāvi slimībai, veicinātu dzīves kvalitātes saglabāšanu arī ārstēšanās posmā.

Šī gada 10.augustā kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē pasaules pirmizrādi piedzīvos Ainas Mucenieces Viroterapijas fonda un Jura Podnieka Studijas veidotā filma par vēža pacientu kāpienu Eiropas Alpu augstākajā virsotnē, Monblānā - "Cita dzīves garša".

Foto: Krišjānis Liepiņš

Filma tika uzņemta pagājušā gada vasarā, kad astoņi vēža pacienti iniciatīvas "Kāp cīņai pret vēzi!" ietvaros devās ceļā uz Eiropas Alpu augstāko virsotni, lai pierādītu sev un pasaulei, ka, saņemot saudzīgas vēža ārstēšanas terapijas, neviens mērķis nav nesasniedzams.

Foto: Krišjānis Liepiņš

Filma "Cita dzīves garša" ir stāsts par cilvēkiem, kuri nesamierinājās ar vājumu. Par ļaudīm, kuri paši noteica savas dzīves augstākās virsotnes, un tās sasniedza. Par tiem, kuri nolēma būt iedvesma citiem - daudziem miljoniem ar vēzi sirgstošo pasaulē. Filmā izstāstīti katra pacienta varonīgie vēža cīņas stāsti. Astoņi filmas varoņi ir meklētāji no dažādām pasaules malām, kuri satikās šajā ekspedīcijā "Climb for Cancer" (Kāp cīņai pret vēzi!), ar mērķi piedzīvot vienu no savas dzīves neparastākajiem notikumiem - sasniegt Eiropas Alpu augstāko virsotni - Monblānu. Vai viņiem tas izdosies?

Viena no kalnā kāpējām, melanomas paciente Zane Cinglere-Kraukle

"Es izvēlējos piedalīties ekspedīcijā tādēļ, lai iedvesmotu citus, lai ļautu vēža pacientiem un cilvēkiem, kuri ir līdzās ikdienā vēža pacientiem, sapurināties un nepadoties," Zane stāsta. "Cīņa ar vēzi nav nekas viegls, tāpat kā kāpšana kalnos, tādos kārtīgos kalnos. Man kalnos bija cīņa pašai ar sevi, jo vislielākās bailes, kādas man ir, ir bailes no augstuma. Es tās pārvarēju, es to paveicu, lai arī likās nereāli." 

"Kalnos, kad ej solīti pie solīša, lai tikai nepakristu, nepaslīdētu, saproti, ka, liekot soli pie soļa, tu tiec tālāk un, to darot, virzies uz priekšu. Tāpat ir arī ar slimību - cīnoties dienu no dienas, darot to, kas jādara, pie mērķa tiksim. Nevar vēlēties, lai pamosties un otrā dienā viss būtu labi."

Zane stāsta: "Tā ir cīņa, tā ir cīņa ar slimību, ar sevi un biezi vien pat ar pastāvošo iekārtu un apkārtējiem cilvēkiem, un, protams, pastāv iespēja, ka kādreiz mēs neko nevaram mainīt un nākas samierunāties ar situāciju. Mums bija līdzīgi - Kristapam (instruktors Kristaps Liepiņš) bija plāns sagatavots pa dienām, bet pēkšņi to vajadzēja mainīt, jo laika apstākļi kļuva bīstami kāpšanai un bija jāpārorientējas, gaidīt nevarēja - vai nu kāpjam tagad un tūlīt, vai nekāpjam nemaz, un tie, kas to varēja darīt uzreiz, to arī paveica."

Zane - attēlā pa kreisi
Zane - attēlā pa kreisi Foto: Kristaps Liepiņš/ Einars Repše

Kāpiena iniciatīvu un filmas uzņemšanu koordinēja Ainas Mucenieces Viroterapijas fonds, kāpiens notika pieredzējušu "Kalnu Grupas" instruktoru Kristīnes un Kristapa Liepiņa vadībā, filmas veidošanā piedalījās operatori Vents Grīnbaums un Mārtiņš Jurevics un Jura Podnieka Studijas kolektīvs. Filmas veidotāji pateicas par atbalstu "AMRITA".

Apskati galeriju!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu