Erdoans: Turcija meklēs jaunus tirgus un sabiedrotos

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Turcijas liras kursa dramatisko kritumu izraisījusi pret valsti vērsta politiska sazvērestība, un Turcija meklēs jaunus tirgus un jaunus sabiedrotos, svētdien paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans.

"Operācijas mērķis ir panākt, lai Turcija padodas visās jomās - no finansēm līdz politikai. Pret mums atkal tiek vērsta politiska, slepena sazvērestība. Ar Allāha atļauju mēs to uzvarēsim," sacīja Erdoans, uzrunājot atbalstītājus Melnās jūras piekrastes pilsētā Trabzonā.

"Mēs varam tikai teikt "ardievu" ikvienam, kurš upurē savas stratēģiskās parnerattiecības un pusgadsimtu ilgo aliansi ar valsti, kurā dzīvo 81 miljons cilvēku, attiecību ar teroristiskām grupām dēļ. Jūs uzdrošināties upurēt 81 miljona cilvēku apdzīvoto Turciju ar teroristu grupējumiem saistīta mācītāja dēļ?" retoriski jautāja Erdoans.

"Tam, kurš izvērsa ekonomisku karu pret visu pasauli un arī mūsu valsti, mēs atbildēsim, pārejot uz jauniem tirgiem, jaunām partnerattiecībām un jaunām aliansēm," teica Turcijas prezidents.

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka divkāršojis muitas tarifus tērauda un alumīnija importam no Turcijas, tādējādi padziļinot krīzi Vašingtonas un Ankaras attiecībās.

1.augustā ASV noteica sankcijas Turcijas tieslietu un iekšlietu ministriem saistībā ar ASV mācītāja Endrū Bransona turēšanu apcietinājumā, kas tagad nomainīts pret mājas arestu. Bransons Turcijā apsūdzēts par spiegošanu, saistību ar terorismu un ASV trimdā dzīvojošo musulmaņu sludinātāju Fetullu Gilenu. Turcija apsūdz Gilenu 2016.gada jūlijā notikušā neveiksmīgā puča organizēšanā pret Erdoanu.

Turcijas neapmierinātību arī izraisījis ASV atbalsts Sīrijas kurdu kaujinieku grupējumam YPG, kuru Ankara uzskata par saistītu ar Turcijas kurdu kaujinieku grupējumu PKK.

Nesaskaņas starp Vašingtonu un Ankaru pēdējā laikā paātrinājušas ekonomikas problēmu izraisīto Turcijas liras kursa lejupslīdi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu