Kur pazūd koki Rīgā? Āgenskalnieši skumst par senu liepu (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook/ Labi dzīvot Āgenskalnā

"Šodien Smiļģa ielā tika nozāģēta liepa, kas tur auga savus gadus 50, vismaz manā bērnībā tā jau bija liela un stiepās līdz 4. stāvam. Koks vesels, bez bojājumiem. Namu pārvaldniece teica, ka bija pasūtīta koku vainagošana un acīmredzot arboristi konstatēja, ka koks ir bīstams, un tāpēc nozāģēja. Bet reāli var redzēt, ka kokam nav ne vainas, jo stumbrs ir smuks un nesapuvis. Kaut kāds murgs. Šis koks bija lielisks draugs mūsu mājai, jo pasargāja no saules, putekļiem un ielas trokšņiem. Vai zināt, kāda ir oficiālā kārtībā, ko mēs kā iedzīvotāji varam prasīt šajā gadījumā?" jautā kāda Āgenskalna iedzīvotāja.

Pie ieraksta sociālajā tīklā Facebook izcēlusies plaša diskusija gan par koka nozāģēšanas iemesliem, gan par Rīgas pašvaldības atbildību šajā situācijā. 

Daži apkaimes iedzīvotāji spriež, ka koku skārusi kāda koksnes slimība, kamēr citi norāda, ka koks jau esot svēries uz apgaismojuma kabeļu pusi. 

Skaidrību vieš Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Direktora padomniece informatīvo pasākumu jautājumos Edīte Pūķe, norādot, ka šā gada 10. augustā Mājokļu un vides departamentā vērsās privātpersona ar iesniegumu, kurā norādīts, ka Rīgā, Eduarda Smiļģa ielā pie mājas Nr. 20 aug koks, kas var būt bīstams cilvēkiem un apkārtējiem īpašumiem, un lūdza atļauju šo koku nozāģēt.

Saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datiem minētais zemesgabals pieder Rīgas pilsētas pašvaldībai.

Vides pārvaldes speciālisti, apskatot teritoriju, konstatēja, ka minētajā adresē aug viena liepa, kurai ir samazināts lapu daudzums un divi skeletzari ēkas pusē jau ir nokaltuši. Vides pārvalde vērsās Rīgas būvvaldē, Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijā ar lūgumu veikt apstādījumu apskati un pozitīva lēmuma gadījumā izsniegt atļauju minētā koka ciršanai.

Būvvaldes Apstādījumu inspekcijas galvenā apstādījumu inspektore saskaņā ar Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 204 “Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošie noteikumi” apskatīja teritoriju un konstatēja, ka minētais koks ir liepa  ar ø 69 cm. Vizuāli novērtējot, konstatēts, ka minētais koks ir ar ieslīpu stumbru un asimetrisku vainagu.  Kokam bija samazināts lapojums un sīko zaru daudzums sasniedza vairāk nekā 50%, līdz ar to minētais koks bija atzīstams par kalstošu. Stumbra lejasdaļā bija saaugušas atvases. 

Ņemot vērā to, ka 1 liepas ø 69 cm apkārtmērs atbilst Ministru kabineta 2012.gada 2.maija noteikumu Nr. 309 “Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža” 4.11. apakšpunktā norādītajam un 1. pielikuma “Koki, kuru nociršanai ārpus meža nepieciešama vietējās pašvaldības atļauja” 21. punktā noteiktajam koka apkārtmēram, tad saskaņā ar šo noteikumu 19. punktu vietējā pašvaldība atļauju šādu koku ciršanai ārpus meža izsniedz pēc Dabas aizsardzības pārvaldes atzinuma saņemšanas.

Saskaņā ar Noteikumu Nr. 309 13. punktu pašvaldība izvērtē koku ciršanas atbilstību normatīvajiem aktiem par sugu un biotopu aizsardzību un īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, pašvaldības teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem, kā arī koku ainavisko, dendroloģisko un ekoloģisko nozīmīgumu, koku nozīmi dabas daudzveidības saglabāšanā un antropogēnās negatīvās ietekmes samazināšanā uz virszemes ūdensobjektiem un koku atbilstību ēku ekspluatācijas un cilvēku dzīves vietas un drošības apstākļiem un pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu koku ciršanai ārpus meža vai par atteikumu izsniegt atļauju.

Izvērtējot vēstulē sniegto informāciju, koka apskates laikā konstatētos faktus, fotofiksāciju un spēkā esošos normatīvos aktus, komisija secināja, ka Rīgā, Eduarda Smiļģa ielas sarkanajās līnijās, pie Eduarda Smiļģa ielas 20, 1 liepas ø 69 cm ciršana ir nepieciešama teritorijas kopšanas nolūkos, jo koks ir kalstošs un ilgtermiņā neperspektīvs. Atbilstoši Komisijas lēmumam Vides pārvalde organizēja koka nociršanu.

Vienlaikus Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes speciālisti norāda, ka nokaltušās liepas vietā nākotnē plānots iestādīt jauna koka dižstādu, veikt tā atsiešanu, laistīšanu un kopšanu, lai veicinātu jaunā koka ieaugšanu. 

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu