"Veipošana" var sabojāt cilvēka veselībai svarīgas šūnas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka tā saucamā veipošana jeb elektronisko cigarešu smēķēšana ir bīstamāka cilvēka veselībai, nekā uzskatīts iepriekš: tā var bojāt veselībai svarīgas imūnsistēmas šūnas.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Thorax”, elektronisko cigarešu tvaiks neitralizē svarīgas imūnsistēmas šūnas plaušās un veicina iekaisuma rašanos. Pētnieki atzīst, ka šis atklājums ir brīdinājums visiem, kuri uzskata, ka elektroniskās cigaretes cilvēka veselībai nav kaitīgas.

Tiesa, pētnieki piebilst, ka elektroniskās cigaretes joprojām ir mazāk kaitīgas nekā parastās cigaretes, tāpēc cilvēkiem nevajadzētu baidīties smēķēšanu aizstāt ar “veipošanu”.

Iepriekšējos pētījumos zinātnieki koncentrējās uz ķimikāliju pētīšanu elektronisko cigarešu šķidrumā, pirms tas tiek smēķēts. Savukārt šajā pētījumā zinātnieki izstrādāja mehānisku procedūru, lai varētu laboratorijas apstākļos simulēt “veipošanu”. Procedūrā tika izmantoti plaušu audu paraugi, ko ziedoja astoņi nesmēķētāji.

Pēc eksperimenta atklājās, ka tvaiks izraisa iekaisumu un kavē alveolāro makrofāgu aktivitāti – šūnu, kas no plaušām aizvāc potenciāli bīstamas putekļu daļiņas, baktērijas un alergēnus. Līdzīgu procesu var novērot regulāru smēķētāju un cilvēku ar hroniskām plaušu kaitēm plaušās.

Zinātnieki gan brīdina, ka vajadzīgi vēl tālāki eksperimenti, jo laboratorijas apstākļos radītais process un rezultāti var būt relatīvi, kā arī nav zināms, kas plaušās norisinās ilgtermiņā. Eksperiments ilga 48 stundas.

“Es neuzskatu, ka elektroniskās cigaretes ir kaitīgākas par parastajām cigaretēm, tomēr ir skaidrs, ka cilvēkiem vajadzētu būt skeptiskākiem pret tām un nedomāt, ka tā saucamā veipošana veselībai nekaitē,” komentēja viens no pētījuma autoriem Deivids R. Tikets (David R. Thickett).

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu