Ja naktīs negulēsi, paliksi bez draugiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā izvirzīta hipotēze, ka bezmiegs padara cilvēku vientulīgāku, jo neizgulējušies un noguruši cilvēki izvairās no socializēšanās.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, rakstīts, ka noguruši un neizgulējušies cilvēki līdzīgi kā introverti, kautrīgi un nesabiedriski cilvēki izvairās no tuva kontakta ar citiem.

Pētījumā arī parādīts, ka nogurušie savas sociālās izolētības sajūtu var nodot apkārtējiem. Tas pierāda, ka vientulība var būt lipīga.

“Mēs, cilvēki, esam sociālas būtnes, tomēr bezmiegs var pārvērst mūs par sociāli spitālīgiem. Jo mazāk tu guli, jo mazāk vēlies kontaktēties ar citiem. Rezultātā citi sāk tevi uzskatīt par iedomīgu, nejauku un neinteresantu,” skaidroja psihologs Metjū Valkers (Matthew Walker).

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieki lika 18 pieaugušajiem vērot video, kurā kameras virzienā nāk cilvēks, kurš ir labi izgulējies, un video, kurā šis cilvēks pavadījis bezmiega nakti. Kad šis cilvēks pienāca tik tuvu, ka attiecīgais eksperimenta dalībnieks sāka justies nekomfortabli, tam video bija jāaptur.

Rezultātā atklājās, ka dalībnieki no cilvēkiem, kas nebija gulējuši, centās izvairīties ātrāk nekā no cilvēkiem, kas bija izgulējušies.

Eksperimenta dalībnieku smadzeņu procesos zinātnieki varēja novērot neparastu aktivitāti, kad tika vēroti neizgulējušies cilvēki. Tāda pati aktivitāte smadzenēs rodas, kad cilvēks jūt, ka tiek pārkāptas viņa personīgās telpas robežas, vai ja tiek uztverti draudi.

Otrā eksperimentā dalībniekiem bija jāvēro attēli ar labi izgulējušos un bezmiega mocītu cilvēku. Vēlāk tiem bija jāpasaka, vai viņi ar attiecīgo cilvēku gribētu pavadīt laiku kopā. Bezmiega mocītie cilvēki lielākoties tika vērtēti kā vientuļas un nesabiedriskas būtnes.

Pēc abiem eksperimentiem dalībnieki arī atzina, ka neizgulējušos cilvēku video un attēli tiem likuši pašiem justies vientuļiem.

“Iespējams, tā ir sakritība, ka pēdējā laikā pieaug vientuļo cilvēku skaits un sarūk miega kvalitāte,” piebilda pētījuma autors Etī Bens Simons (Eti Ben Simon).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu