ASV plāno divkāršot karavīru skaitu Norvēģijā; Krievija neapmierināta (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

ASV apstiprinājušas plānus divkāršot Norvēģijā dislocēto karavīru skaitu, ko Krievija jau nodēvējusi par "acīmredzami nedraudzīgu" soli. 

Norvēģijas Aizsardzības ministrija trešdien paziņoja, ka Savienotās Valstis to nesen informējušas, ka gatavojas palielināt Norvēģijā rotācijas kārtībā dislocēto jūras kājnieku skaitu no 300 līdz 700.

"ASV varasiestādes nesen apstiprināja, ka tās ar prieku turpinās un palielinās Norvēģijā rotācijas kārtībā balstītās ASV Jūras kara flotes vienību mācības un treniņus," paziņoja Norvēģijas aizsardzības ministrs Franks Bake-Jensens.

"Tas nozīmē, ka shēma turpinās darboties pēc 2018.gada un var ietvert līdz 700 karavīru," viņš piebilda.

Sākotnēji bija plānots, ka ASV jūras kājnieki, kas ir pirmie Norvēģijā izvietotie ārvalstu spēki kopš Otrā pasaules kara, dosies prom šī gada beigās. Tagad nolemts, ka amerikāņu jūras kājnieki būs Norvēģijā vēl, iespējams, piecus gadus.

Kad šie plāni jūnijā pirmo reizi nonāca atklātībā, Krievijas vēstniecība Norvēģijā paziņoja, ka tie esot pretrunā solījumam, ko Norvēģija deva Padomju Savienībai pirms pievienošanās NATO.

Lai mazinātu Maskavas bažas, Norvēģija pirms pievienošanās NATO dibinātājvalstīm 1949.gadā apsolīja, ka tās teritorijā netiks izvietoti ārvalstu karavīri, izņemot, ja valstij draudēs uzbrukums.

Norvēģijas valdība uzskata, ka solījumu nav pārkāpusi, jo ASV karavīri nav pastāvīgi dislocēti Norvēģijā, bet kontingents mainās rotācijas kārtībā.

"Krievi ļoti labi zina, kas tas ir un kas tas nav. Protams, ka viņi izmanto to savai propagandai," maijā laikrakstam "Marine Corps Times" sacīja Norvēģijas ārlietu ministre Īne Ēriksena Sēreide.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu