Padomi naudas ietaupīšanai skolas lietu iegādē

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Pirmais septembris ir tepat aiz durvīm, un ikviena ģimene zina, cik finansiāli mokoši tas var būt - sagatavot bērnu jaunajam mācību gadam.

Izdevumi aug ar katru gadu, un, ja tev ir divi, trīs vai pat vairāk bērnu, slogs maciņam ir pieklājīgs. Lūk, padomi, kā ietaupīt naudu, sagatavojot bērnu jaunajam mācību gadam.

VEIC REVĪZIJU

Tici vai ne, bet mājās tev jau varbūt ir kaudze visādu noderīgu lietu. Skapīši, atvilktnes, plaukti, bērna pagājušā gada mugursoma, pagraba kastes. Tās ir slepenās vietas, kur var atrast visādus krājumus. Izskati tos, savāc visu skolai noderīgo vienā kaudzē (plastmasas kastē vai uz virtuves galda) un sastādi sarakstu ar to, kas tev jau ir. Saglabā šo sarakstu un ņem to līdzi uz veikalu, kad plāno iegādāties skolas piederumus.

Nākamais solis - izrevidē bērna drēbju skapi. Visu neglābjami noplīsušo met ārā, bet to, kas palicis par mazu, ziedo. Pēc šādas kārtošanas tev veidosies pavisam skaidrs priekšstats par to, kas patiešām jāpērk.

MAINIES AR LIETĀM

Sarīkojiet tikšanos ar citiem klases vai skolas vecākiem, kas veikuši līdzīgu revīziju, un pamēģiniet atrast lietas, ar kurām var samainīties vai nopirkt no citiem vecākiem daudz lētāk nekā veikalā. Piemēram, kādam var glabāties mājās lieki papīra krājumi, kādam pēc konferences būs palikuši pāri rakstāmpiederumi vai blociņi, vēl citam liekus aksesuārus sadāvinājuši radi vai draugi. Var sarunāt līdzvērtīgu maiņu vai apmainīt vajadzīgās lietas pret pašceptiem cepumiem vai veltēm no sava dārza. Painteresējies, vai draugu bērniem, kas ir vecāki, nav palikušas mājās vecās grāmatas, kas var noderēt tavam skolēnam. Maiņu var izsludināt arī sociālajos tīklos kādā no grupām no sērijas “atdod, maini, pērc un pārdod”. Šādam nolūkam labi noderēs arī vecāku whatsapp čati.

Foto: Pexels

IEPAUZĒ AR JAUNĀM DRĒBĒM

Ikviens bērns vēlas jaunas drēbes, ko uzvilkt uz pirmo skolas dienu, un, lai gan veikalos visur tiek sludinātas atlaides par godu pirmajam septembrim, tās parasti nav diez cik dāsnas. Daudz izdevīgāk ir pirkt drēbes lielajās atlaižu sezonās - pēc Ziemassvētkiem un vasarā. Ja neesi izmantojis iespēju vasaras atlaižu juceklī, iegādājies tikai vienu jaunu drēbju kārtu, ko uzvilkt pašā pirmajā skolas dienā, un ar pārējiem pirkumiem pagaidi, kad sāksies īstās un pamatīgās izpārdošanas.

MĀCI BĒRNAM TĒRĒT PAŠA NAUDU

Ja bērns saka, ka viņam noteikti vajag tieši tādu (dārgāku) lietu, nevis to, ko tu esi izvēlējies (lētāku), saki, ka par starpību viņš var samaksāt no vasarā nopelnītā vai arī no savas ikmēneša kabatas naudas. Tas parasti iedarbojas, jo bērni ļoti ātri saprot, ka tad, ja jātērējas pašam un jāmaksā par to ar savu naudu, viņam varbūt nemaz nav vajadzīgs pats dārgākais un var iztikt ar pieticīgāku mantu.

IEMĀCIES PATEIKT NĒ

Došanās iepirkties kopā ar bērnu var būt ļoti aizraujoša, bet vienlaikus arī nogurdinoša un dārgāka nekā plānots, jo mazais noteikti gribēs izdīkt smukākās un dārgākās klades, smalkāko mugursomu, īpašos džinsus, pildspalvu ar vienradžiem un veselu kaudzi  mirguļojošu flomāsteru. Pirms dodies uz veikalu, pabrīdini bērnu, ka tev ir konkrēts saraksts un neko lieku jūs netaisāties pirkt. Protams, tas nebūs viegli, bet ar kaut ko ir jāsāk. Vislabāk, ja skolas lietas vecāki pērk bez bērniem - kopā jūs varat iepirkties tikai tam, ko vajag pirmajai skolas dienai, bet pēc tam dodies uz veikalu lepnā vienatnē un sapērc visu racionāli, bez dīkšanas un lūgumiem.

Materiāls tapis sadarbībā ar Līgu Kleinu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu