Planēta, uz kuras iztvaiko dzelzs un titāns

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SWNS/ScanPix

Temperatūra uz nupat atklātās planētas virsmas var sasniegt pat +4327 grādus pēc Celsija skalas, padarot to par karstāko planētu, kas jelkad atklāta.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, uz planētas “KELT-9b” valdošā svelme ir tik liela, ka tās atmosfērā atrodams dzelzs un titāna tvaiks. Šāda parādība līdz šim novērota tikai uz zvaigznēm. Planēta ir trīs reizes lielāka par Jupiteru, bet tikai uz pusi tik blīva.

Ārkārtīgais karstums uz šīs planētas ir tai tuvumā esošās zvaigznes dēļ, kas planētai atrodas 30 reižu tuvāk nekā Saule Zemei. Planēta šo zvaigzni apriņķo 36 stundās.

Itālijas astronomu komanda šo planētu pamanīja, kad tā nonāca uz savas zvaigznes fona. Izmantojot īpašu spektrogrāfu, astronomiem izdevās detalizēti izpētīt 650 gaismas gadu tālumā no Zemes esošo planētu.

“Noskaidrojot visas teorētiskās lietas par šo planētu, tālākais darbs bija kā cenšanās atrast dārgumus ar kartes palīdzību. Jo sīkāk mēs analizējām datus, jo vairāk uzzinājām,” teica pētījuma autors Jenss Hoeimeikers (Jens Hoeijmakers).

Tomēr, neskatoties uz to, ka pētnieki ir noskaidrojuši planētas atmosfēras sastāva pamatelementus, joprojām nav skaidrs, kā šī planēta veidojusies un kā uz tās izskatās.

Saules sistēmā visaugstākā temperatūra ir uz Veneras – aptuveni +462 grādi pēc Celsija skalas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu