Ēģiptē atrasts 3200 gadu vecs siera klucis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

3200 gadu senās Ēģiptes kapenēs arheologi uzgājuši pasaulē vecāko siera gabalu, kas inficēts ar nāvējošu baktēriju.

Kā vēsta ārvalstu mediji, siers bija aprakts traukā kapenēs netālu no Senās Ēģiptes pilsētas Memfisas. Ar auduma gabalu apsegtajā traukā atradās bālgana masa, kas pēc rūpīgas analīzes izrādījās no govs un kazas piena darināts produkts.

Auduma gabals, ar ko bija nosegts trauks, liecina, ka traukā nav bijis šķidrums, bet gan cieta viela, proti, siers.

Foto: SWNS/ScanPix

Turklāt siera ķīmiskā sastāva analīze arī atklāja, ka tas ir inficēts ar “brucella melitensis” - baktēriju, kas izraisa brucelozi. Tā ir potenciāli nāvējoša slimība, ar ko parasti slimo mājlopi, tomēr, apēdot nepasterizētus piena produktus, ar to var saslimt arī cilvēks.

“Šis artefakts, iespējams, ir senākais siera gabals, kas jebkad atrasts. Tas ir darināts no govs un kazas piena,” teica Itālijas universitātes ķīmiķis Enriko Greko (Enrico Greco).

Kapenes, kurās siers glabājās, tika atklātas jau 1885. gadā, tomēr īsi pēc tam tās apraka smilšu vētra. Tikai 2005. gadā tās atkal tika atraktas, savukārt tajās uzietā siera gabala analīze tika veikta tikai tagad.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu