Netālu no Piena Ceļa atklātas vecākās galaktikas visumā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Piena Ceļa galaktiku, kas ir aptuveni 100 tūkstošus gaismas gadu liela, apriņķo dučiem mazāku, tomēr krietni vecāku galaktiku. Kā šīs mazās galaktikas ir radušās? Ko mēs varam iemācīties, tās izpētot? Tie ir vieni no svarīgākajiem jautājumiem astronomijā. Lai arī atbildes zinātnieki vēl meklē, tomēr ir noskaidrots, ka šīm galaktikām ir visai interesanta pagātne.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Astrophysical Journal”, astronomi secina, ka dažas nelielās galaktikas, kas apriņķo Piena Ceļa galaktiku, ir vienas no vecākajām visumā, proti, tās radušās pirms vismaz 13,5 miljardiem gadu – īsi pēc Lielā sprādziena.

Lai noskaidrotu, cik īsti vecas ir šīs galaktikas, zinātnieki izmantoja īpašu tehnoloģiju, kas ļauj izmērīt, cik spožas un masīvas ir galaktikas. Izmantojot Polijas un Anglijas superdatorus, zinātnieki apstrādāja iegūtos datus un secināja, ka dažas no šīm mazajām galaktikām ir ārkārtīgi vecas.

Foto: Durham University/SWNS.com/Scanpix

Šīs galaktikas radās tā saucamajā visuma tumšajā laikmetā, kas sākās aptuveni 380 tūkstošus gadu pēc Lielā sprādziena, kad visums atdzisa un veidojās pirmie ūdeņraža atomi. Vēl bez zvaigznēm un galaktikām visums bija piepildīts ar ūdeņraža gāzi un tumšo matēriju, kas pārveidojās par “halo” struktūrām. Pēc tam gravitācija no tumšās matērijas apkopoja ūdeņraža gāzi, ļaujot veidoties pirmajām zvaigznēm un galaktikām.

“Tiek uzskatīts, ka tumšās matērijas daļiņas savienojās kopā un gravitācijas ietekmē radīja milzīgas struktūras, kurās vēlāk radās zvaigznes un planētas. Mēs ticam, ka visas galaktikas, ieskaitot arī Piena Ceļa galaktiku, ieskauj šī tumšā matērija, kas bija pamatnosacījums, kāpēc šīs galaktikas vispār radās,” skaidroja astronoms Sovnaks Bose (Sownak Bose).

Tomēr, kad bija radušās pirmās zvaigznes un galaktikas, atlikušo ūdeņradi jonizēja spēcīga ultravioletā radiācija, atbrīvojot atomus no elektroniem un atstājot aiz sevis uzlādētas daļiņas. Tumšās matērijas struktūras vairs nespēja apkopot ūdeņraža gāzi, lai varētu veidoties jaunas zvaigznes un galaktikas, tāpēc visuma attīstības process apstājās uz teju miljards gadiem.

Šī pauze galaktiku formēšanās procesā un jonizācija tagad ļāva zinātniekiem aprēķināt galaktiku vecumu, jo bija iespējams salīdzināt galaktiku raksturīpašības pirms un pēc pauzes.

“Aptuveni 80 procenti no šīm mazajām galaktikām, kas atrodas ap Piena Ceļu, ir veidojušās pirms visuma tumšajiem laikiem,” piebilda Bose.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu