Dalībnieku intereses trūkuma dēļ Berlīnē nenotiek Hesa piemiņas gājiens

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Sestdien paredzēto neonacistu ikgadējo gājienu, lai pieminētu 31.gadadienu kopš Ādolfa Hitlera kādreizējā vietnieka Rūdolfa Hesa pašnāvības, rīkotāji ir atcēluši, ziņo Vācijas galvaspilsētas policija.

Tomēr demonstrācijas rīkotāji paziņojuši, ka tagad dodas uz Berlīnes Frīdrihshainas rajonu, kas pazīstams ar savu naktsdzīvi un alternatīvās kultūras aktivitātēm, lai tur sarīkotu citu steigā iecerētu akciju.

Lai gan savu dalību labējo radikāļu demonstrācijā bija pieteikuši 500 cilvēki, pie Špandavas stacijas, kur bija paredzēts gājiena sākums, ieradās tikai aptuveni 50 iespējamo dalībnieku.

Policija tagad savu galveno uzmanību arī pārcēlusi uz Fridrihshainu.

Kopumā kārtības uzturēšanai Berlīnē pirms plānotās neonacistu akcijas iesaistīti aptuveni 2300 policisti.

Kā ziņots, sākotnēji demonstrācija Hesa piemiņai sestdien bija paredzēta Berlīnes Špandavas rajonā, tās dalībniekiem no Špandavas stacijas dodoties uz Vilhelma ielu, kur savulaik atradās Špandavas cietums, ko sabiedrotie izmantoja to galveno nacistisko kara noziedznieku izvietošanai, kam Nirnbergā izdevās izvairīties no nāvessoda.

Hess 1941.gadā veica dramatisku pārlidojumu uz Skotiju ar acīmredzamu mērķi sākt miera sarunas ar Lielbritāniju. Viņa misija cieta neveiksmi, un atlikušo kara laiku Hess aizvadīja karagūstekņa statusā.

Galveno nacistisko kara noziedznieku tiesas prāvā Nirnbergā Hesam tika piespriests mūža ieslodzījums, un atlikušo mūža daļu viņš aizvadīja cietumā, kur arī 1987.gada 17.augustā beidza savu dzīvi pakaroties.

2017.gadā Hesa piemiņas gājienā piedalījās aptuveni 500 neonacistu, un neilgi pēc tā sākuma to bloķēja kreisie ekstrēmisti.

Pērn, lai novērstu sadursmes starp savstarpēji naidīgajiem labējiem un kreisajiem radikāļiem, varasiestādes iesaistīja aptuveni 1000 policistu.

Neskatoties uz pastāvīgajām prasībām aizliegt šo neonacistu akciju, parasti atļauja tās rīkošanai tiek dota, jo pulcēšanās brīvība Vācijā tiek uzskatīta par vienu no svarīgākajām pilsoņu pamattiesībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu