NASA: Mēness polārajos reģionos ir ūdens ledus krājumi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki jau sen uzskatīja, ka Mēness tumšajos, polārajos reģionos ir ūdens ledus krājumi. Šim pieņēmumam tagad gūts apstiprinājums.

Mēness poli nav pakļauti Saules gaismai, tādēļ tie ir neomulīgu tumši un arīdzan ārkārtīgi auksti. Temperatūra šeit sasniedz un pat pārsniedz 160 grādus zem nulles, vēsta www.cnet.com.

Līdzšinējos pieņēmumus par ūdens krājumiem uz Mēness zinātnieki balstīja netiešos novērojumos, kas gan varēja būt saistīti ar citām parādībām. Tagad šaubu vairs nav, jo izmantoti NASA Mēness mineraloģijas kartografēšanas zondes M3 spektrometra dati, kas zinātniekiem dod iespēju noteikt materiālu ķīmisko sastāvu.

Ar M3 jau 2009.gadā uz Mēness tika atklātas ūdens molekulas. Tagad ar instrumentiem iegūtie dati liecina, ka ūdens ledus atrodams plašos polu reģionos un vairāk tieši Mēness dienvidpolā, jo šeit ir vairāk aizēnotu platību.

Būtiski: tā kā ledus atrodas salīdzinoši tuvu Mēness virsmai, tas perspektīvā varētu tikt izmantots dažādās misijās uz Zemes dabīgā pavadoņa.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu