Skip to footer
Šodienas redaktors:
Helga Justīne Siksne
Iesūti ziņu!

Kā iegūt labu figūru ar banānu diētu

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Vārds «diēta» plašākā nozīmē ir nevis organisma spīdzināšana, kā daudzi to uzskata, bet gan noteikts dzīvesveids un dzīvesstils. Tas nebūt nav vienmuļš un garšas sajūtu ziņā nepiesātināts. Varbūt izmēģināsim banānu diētu? Bet kā to sākt? Vai tiešām būs jāpārtiek no banāniem vien? Nē! Bet nu visu pēc kārtas.

Kā apgalvo Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs diētas ārsts Andis Brēmanis, nav pareizi uzskatīt, ka diēta ir kaut kas stingrs un žņaudzošs, ja vien tā nav tā saucamā nulles diēta, kad aizkuņģa dziedzera iekaisuma vai kādas citas nopietnas kaites dēļ cilvēkam vismaz pirmajās dienās jāpārtiek gandrīz tikai no ūdens.

Dažādu produktu diēta

Runājot par diētām, parasti tiek noteikta pirmā jeb diētas sākuma diena un pēdējā. Tas nozīmē, ka organismam jāliek funkcionēt kādā noteiktā ritmā, bet pēc tam jāļauj atslābt.

Viens no variantiem — katru dienu ēst kādas konkrētas grupas produktus, piemēram, pirmajā dienā liesus piena un skābpiena produktus, otrajā — augļus, tad olbaltumvielas, dārzeņus, graudu produktus utt. Šādā veidā organisms saņems visu nepieciešamo enerģiju un vitamīnus. Piemēram, burkānos ir beta karotīns, savukārt apelsīnos un kivi — C vitamīns, bet jūras produktos — omega taukskābe.

Pašlaik pasaulē modē ir viena produkta diēta, piemēram, ilgstoša tikai kartupeļu, griķu, rīsu vai kādu konkrētu augļu ēšana. Taču jāatceras: ēdot vienveidīgu uzturu, tas ātri apniks, turklāt pēc tam pret šo produktu var rasties ilgstoša nepatika. Labāks variants ir izvēlēto produktu kombinēt, piemēram, ar dārzeņiem, tādējādi mainot garšas sajūtas. Daudzveidība un mērenība patēriņā — tie ir ikdienas uztura pamatprincipi.

Kāpēc tieši banāni?

Kļūdās tie, kas tic mītam, ka banāni veicina liekā svara rašanos, — pētījumi liecina par pretējo. Izvērtēsim banānu labās īpašības, ņemot vērā to, ka veselīgas diētas laikā nepieciešamo kaloriju daudzums ir no 2000 līdz 2500 kalorijām dienā:

  • vidēja lieluma banāns satur ne vairāk par 110 kalorijām un 0,6 gramiem tauku (kas ir aptuveni 80 reižu mazāk nekā parastā hamburgerā);
  • viens banāns satur 16 g ogļhidrātu (kas ir divreiz vairāk nekā vienā apelsīnā), trīsreiz vairāk kālija nekā viens ābols un desmitreiz vairāk B6 vitamīna nekā viens bumbieris;
  • vienā lielā, aptuveni 23 cm garā banānā ir 602 mg kālija un tikai 140 kalorijas. Turklāt šāda lieluma banānā ir 2 g proteīna un 4 g šķiedrvielu;
  • banāni ir ideāls produkts svara samazināšanai, jo gandrīz nesatur taukus, holesterīnu un nātriju.

Pastāv vairāki iemesli, kāpēc ieteicams izmēģināt banānu diētu, pirmais — tā palīdzēs iegūt labāku figūru. Otrais — banāni ir enerģijas augļi, organismam tie dod daudz vitamīnu, minerālvielu, ogļhidrātu. Banānu diēta palīdzēs saglabāt vasarā uzkrāto enerģiju arī rudenī un pat ilgāk.

Veselīgās priekšrocības

Dažādiem vitamīniem, minerālvielām un ogļhidrātiem bagātais banāns ir viens no labākajiem enerģijas nodrošinātājiem. Turklāt šis auglis satur ķermeņa šūnas saudzējošos A, C un E vitamīnus, šķiedrvielas un enzīmus, kas aizkavē novecošanās procesu.

Kā zināms, sportošana uzlabo mūsu sirdsdarbību, arī banānos esošais kalcijs var palīdzēt sirdsdarbības uzlabošanai. Tiesa, nevajadzētu ēst banānus pirms sportošanas vai tās laikā, jo banāna īpašību dēļ cilvēka hormoni pretosies fiziskajai slodzei. Taču ļoti svarīgi ēst banānus pēc sportošanas. Tie ātri dod enerģiju, jo ķermenis spēj uzņemt banānos esošās vielas nekavējoties. Glikoze un vitamīni ātri uzsūcas cilvēka organismā un rada možuma sajūtu.

Svīstot mēs zaudējam magniju, šis process var izraisīt muskuļu krampjus. Arī tā novēršanai derēs banāni, taču arī šajā gadījumā tie jāēd pēc sporta nodarbībām.

Ja cilvēks ir smagi strādājis, vienalga, fizisku vai garīgu darbu, jūtas pārguris vai arī radušās grūtības no rītiem piecelties, arī tad gabaliņš banāna var dot nepieciešamo enerģijas lādiņu. Šī ir perfekta uzkoda ņemšanai līdzi uz skolu, darbu, sporta zāli vai garu pastaigu.

Antistresa uzkoda

Pastāv uzskats, ka banāni stimulē domāšanu, uzlabo koncentrēšanās spējas un atmiņu. Būtībā tie ir klasiska antistresa uzkoda, jo nodrošina organismu ar tik vērtīgo katekolamīnu — šī viela atbildīga par imunitāti pret aizkaitinājumu un strīdiem.

Arī banānos esošais magnijs un B vitamīns palīdz pretoties stresam, savukārt kālijs — normalizēt paaugstinātu asinsspiedienu. Vienīgi jāņem vērā, ka tikai ar banānu ēšanu uzveikt paaugstināto asinsspiedienu gan nevarēs. Banānā ir arī B6 vitamīns (starp citu, tā trūkums organismā var izraisīt galvas reiboņus), kas palīdz sadziedēt vēja appūstas lūpas, aizkavē pastiprinātu matu izkrišanu un ļauj no rītiem justies možākiem.

Vēl šie augļi satur visas uzturvielas, kas nepieciešams veselīgam, dziļam un cietam miegam. Aminoskābe — triptofāns — palīdz mierīgi iemigt, kamēr — tirozīns — nodrošina miega nepārtrauktību. Tāpēc uzturā banānus ieteicams kombinēt ar pienu, jo arī pienā ir relaksējošas vielas.

Nedaudz vēstures

  • Pirmās ziņas par banāniem meklējamas 327. g. p. m. ē., kad Indijas iekarošanas laikā šos augļus atklāja imperators Aleksandrs Lielais.
  • Zviedru botāniķis Linnaeus deva banānam tā latīņu nosaukumu Musa Sapietum, kas tulkojumā nozīmē — viedā cilvēka auglis.
  • Vārds «banāns» cēlies Arābijā, un tas nozīmē — pirksts. Ja vienu banānu dēvē par pirkstu, tātad desmit vai vairāk banānu varētu dēvēt par roku!

Banānu diētas variācijas

1. diena

Brokastis: 2 tasītes augļu tējas vai kafija ar medu, 1 šķēle rupjmaizes, 1 ola, 1 banāns, 1 glāze apelsīnu sulas.Otrās brokastis: 200 mg vājpiena banānu jogurta.Pusdienas: salāti — 1 galviņa salātlapu, 2 rīvēti burkāni, 4 mizoti un sagriezti tomāti, 1 šķēlēs sagriezts banāns, apliets ar nelielu daudzumu olīveļļas, citrona sula, sāls un pipari. Ēdiet kopā ar šķēli rupjmaizes.Launags: 5 šķēlītes žāvētu banānu.Vakariņas: uz šķīvja liek 1 gareniski sagrieztu banānu, pārlej to ar 1/8 l siltas vaniļas mērces vai auksta vaniļas jogurta, pievieno 2 ēdamkarotes zemeņu vai ķiršu ievārījuma.

Banānu diētas laikā:

  • daudz jādzer — vismaz divus litru šķidruma dienā (vislabāk ūdeni);
  • ieteicams nodarboties ar sportu: katru dienu vismaz vienu stundu centieties kustēties, kaut vai izejiet garākā pastaigā;
  • nepieļaujiet, lai jūs pārsteidz izsalkums. Ja starp ēdienreizēm sagribas ēst, tad gādājiet, lai pa rokai būtu kāds ābols vai banāns.

2. diena

Brokastis: 2 tasītes mežrozīšu tējas, 2 šķēles rupjmaizes, 50 g vājpiena biezpiena, lociņi, 1 šķēlēs sagriezts tomāts. Mikserī sajauc pusglāzi piena ar vienu banānu, līdz izveidojas banānu biezenis.Otrās brokastis: 1 šķēlēs sagriezts sarkanās paprikas auglis.Pusdienas: augļu salāti — 20 vīnogas, 1 notīrīts un gabaliņos sagriezts papaijas un 1 mango auglis, 2 ananasu šķēles, 1 šķēlēs sagriezts banāns. Traukā to sajauc un pievieno 1 tējkaroti medus un 1 tējkaroti augu eļļas.Launags: 5 šķēlītes žāvētu banānu.Vakariņas: 200 g butes filejas aplej ar citrona sulu, apkaisa ar sāli, pipariem un no abām pusēm apcep 5 g rapšu eļļas, līdz zivs ir zeltaini brūna. Šķēlēs sagriež un arī viegli apcep 1 banānu. Zivi servē kopā ar banānu, apkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļiem. Pasniedz ar diviem sarīvētiem burkāniem, kas aplieti ar citronu sulu, rapšu eļļu un apkaisīti ar pipariem.

3. diena

Brokastis: 2 tasītes piparmētru tējas vai kafijas ar medu, musli, pagatavots no 30g prosas pārslu (meklējiet diētas produktu veikalā), 200 g zema tauku satura jogurta, 1 šķēlītēs sagriezta ābola, 1 banāna un 1 tējkarotes medus.Otrās brokastis: 1 banāns. P.S. Katru kumosu sakošļājiet 30 reizes!Pusdienas: 200 g salātu lapu pievienojiet 100 g vīnogu, 1 šķēlēs sagrieztu banānu un 10 g zemesriekstu un aplejiet ar pazemināta tauku satura jogurtu.Launags: bļodiņa mazkaloriju banānu jogurta.Vakariņas: uzsildiet katliņā glāzi vājpiena, iemaisiet 2 ēdamkarotes medus un 1 biezenī saberztu banānu. Apkaisiet ar kanēli un muskatriekstu. Ēdiet kopā ar 4 cepumiem.

4. diena

Brokastis: 2 tasītes augļu tējas vai kafijas ar medu, 1 šķēle rupjmaizes, pārklāta ar 1 tējkaroti sviesta, 50 g biezpiena, 1 banāns.Otrās brokastis: 5 šķēlītes žāvētu banānu.Pusdienas: pārgrieziet gareniski uz pusēm 2 banānus un ielieciet starp tiem 100 g plāna šķiņķa.Launags: 1 bļodiņa vājpiena banānu jogurta.Vakariņas: vienā tējkarotē sviesta apcep ½ smalki sagriezta sīpola, pievieno 100 g konservēta tunča savā sulā. Pārkaisa ar 25 g jebkuru dārzeņu un 25 ml krējuma, ļauj ievilties 15 minūtes. Pēc tam aplej ar citronu sulu, pārkaisa ar augu sāli un karija pulveri. Banānu sagriež gabaliņos, sajauc ar masu un brīdi pakarsē. Pasniedz ar sasmalcinātiem pētersīļiem un rīsiem.

5. diena

Brokastis: 2 tasītes augļu tējas ar medu, 1 šķēle rupjmaizes, 60 g cietā siera, 4 redīsi, ½ svaiga gurķa. Pamielojieties ar banānu frappi — blenderī samaisītu banānu ar glāzi piena un vienu tējkaroti medus! Otrās brokastis: 1 banāns.Pusdienas: 100 g grilētas vistas krūtiņas ar kartupeļu salātiem. Desertam: 1 sagriezts banāns ar pusglāzi vaniļas mērces un divām ēdamkarotēm džema.Launags: 5 šķēles žāvētu banānu.Vakariņas: augļu salāti — 1 sagriezts banāns, 1 ābols, 2 mandarīni, 1 bumbieris, 8 vīnogas. Samaisa ar ceturtdaļglāzi vājpiena jogurta un garnē ar rozīnēm.

6. diena

Brokastis: 2 tasītes mežrozīšu tējas ar medu, 1 šķēle pilngraudu maizes, 60 g vājpiena biezpiena, 3 ēdamkarotes jogurta, 10 g sakapāta sīpola, nedaudz ķimeņu, sāls, piparu un lociņu. Pēc tam 1 banāns, 1 svaiga apelsīna sula un glāze ūdens.Otrās brokastis: 1 bļodiņa vājpiena banānu jogurta.Pusdienas: nomizojiet vienu banānu, aplaistiet ar citrona sulu un apcepiet 10 g sviesta, līdz tas ir zeltaini brūns. Ietiniet to liesā šķiņķa šķēlītē, pārkaisiet ar vienu ēdamkaroti rīvēta siera un cepiet 5 minūtes uz sakarsētas grilpannas. Ēdiet ar 1 šķēli pilngraudu maizes. Launags: 1 neliels banāns.Vakariņas: banānu sagriež šķēlēs un apslacina ar citrona sulu. Ābolu sadala uz pusēm, liek karstumizturīgā traukā, uzlej ēdamkaroti medus un uzliek virsū banānu. Cep uzkarsētā krāsnī 20 minūtes. Sakuļ 1 olas baltumu ar mazliet medus un citrona sulas, pārlej pāri suflē un nedaudz pacep. Ēd karstu.

7. diena

Brokastis: 2 tasītes augļu tējas vai kafijas ar medu, 2 šķēles pilngraudu maizes ar piciņu sviesta, 1 cieti novārīta ola, 1 banāns, pusglāze greipfrūta sulas.Otrās brokastis: 5 šķēles žāvētu banānu vai 1 neliels banāns.Pusdienas: 1 rīsu pudiņu samaisiet traukā ar gabaliņos sagrieztu banānu. Apberiet ar 2 tējkarotēm sasmalcinātu valriekstu un pasniedziet kopā ar papaijas augli. Launags: 1 bļodiņa vājpiena banānu jogurta.Vakariņas: nomazgā 150 g kartupeļu, pārgriež tos uz pusēm un liek uz cepamās pannas, uzkaisa ar sāli un ķimenēm. Cep krāsnī, beigās katrai kartupeļu pusītei uzliek pa ripiņai banāna. Ēd karstu kopā ar 1 ēdamkaroti vājpiena biezpiena. Atlikušo banānu apēd kā desertu.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu