Zatlers: Saeima nav atrisinājusi vairākas lielas un mazākas problēmas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Katra Saeima izdara tieši tik daudz, cik daudz tā ir spējīga, intervijā aģentūrai LETA uzsver bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Parlamenta veikums ir atkarīgs no tā sastāva, politiskajām proporcijām, no līderu savstarpējām attiecībām. 12.Saeima strādāja savu iespēju robežās, uzskata Zatlers. Šī Saeima nav atrisinājusi vairākas lielas un mazākas problēmas. Piemēram, joprojām nav likuma par Brīvības pieminekli un Brāļu kapiem. Sagaidot Latvijas simtgadi, Brīvības piemineklis joprojām nav reģistrēts kā būve nevienā zemesgrāmatā, un Saeima vēl joprojām nav atrisinājusi šo pretrunu.

Ja runājam par ļoti lielām problēmām, kurām Saeima nav pieskārusies jau kopš 2012.gada, tad jāmin politisko partiju finansēšana no valsts budžeta, norāda Zatlers. Tā tika aizsākta, lai radītu valstī no sponsoriem neatkarīgu politisko sistēmu, arī lobismu, kur valdītu ideju cīņa, ne sponsoru nauda. Šī reforma tika aizsākta, bet ne otrais, ne trešais posms nesekoja.

"Ļoti daudz tiek diskutēts par maksātnespējas sistēmas sakārtošanu, bet nekādus konkrētus soļus šajā virzienā neredzam," piebilst bijušais prezidents. Viss beidzās ar to, ka ne tie likumpaklausīgākie cilvēki atrisināja savas problēmas, brutālā mafijas stilā nogalinot sev nevēlamu maksātnespējas administratoru par biedinājumu citiem, ko valsts nespēja nekādi ietekmēt.

Trešā neatrisinātā problēma, pēc eksprezidenta domām, ir ātro kredītu problēma. "Paskatieties, cik miljonu tur apgrozās no trūcīgāko iedzīvotāju kabatām, jo par ātro kredītu klientiem kļūst ne jau tie, kam ir darbs, laba alga un kredītkarte ar "overdraftu" un iespēju bez problēmām aizņemties naudu bankā. Uz ātro kredītu kantorīšiem dodas tie, kam ir nabadzīgas ģimenes, un šajās ģimenēs aug nelabvēlīgi bērni. Tas ir vesels cikls, ar kuru mēs cīnāmies vārdos, bet neesam gatavi atteikties no šo sponsoru naudas. Ir jau patīkami, ka ātro kredītu firmas sponsorē kultūru un sportu, bet jāsaprot, ka tas tiek darīts nevis no pārtikušo, bet no trūcīgo iedzīvotāju kabatām," uzskata Zatlers.

Tātad ir vairākas lielas neatrisinātas problēmas, un bijušais prezidents pauž izbrīnu, ka priekšvēlēšanu laikā neviens par tām nerunā. Saeima jau ilgstoši ir atlikusi jautājumu par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām, bet es ceru, ka deputāti beidzot saņemsies un par to nobalsos. Valsts prezidents ir vienīgā amatpersona, par kuras ievēlēšanu Saeima joprojām balso aizklāti. Visi argumenti par to, ka atklātas vēlēšanas ietekmē politiķu izvēli, neļauj viņiem balsot pēc sirdsapziņas, ir muļķības. Visu pārējo amatpersonu atklātās vēlēšanas šādas problēmas nav izgaismojušas. Tā ir tukša demagoģija, jo atklātība vienmēr ir labāka nekā slepenība. Slepenība ir vajadzīga militārā jomā, valsts drošības jomā, policijas jomā, bet ne politiskajā vidē, komunikācijā ar iedzīvotājiem, ar saviem vēlētājiem, uzskata Zatlers.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu