Atrasta milzīga zirga galva, ko bija nozaguši barbari (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Zelta plāksnēm klātā bronzas zirga statujas galva, kas reiz piederējusi romiešiem, beidzot restaurēta un no kādreizējās ģermāņu barbaru teritorijas atgriezta atpakaļ mājās, vēsta “Smithsonian Mag”.

Arheologi domā, ka galva varētu būt daļa no lielākas statujas, kas svērusi aptuveni 410 kilogramus. Tajā, iespējams, bija atainots imperators Augusts blakus zirgam.

Artefakts tika atrasts netālu no mūsdienu Frankfurtes – vietas, kur reiz saimniekoja ģermāņi. Statuju, visticamāk, sabojāja paši vietējo cilšu iedzīvotāji sacelšanās laikā mūsu ēras 9. gadsimtā, sakaujot 15 tūkstošus romiešu kareivju.

Ir zināms, ka šī cīņa ierosināja vairāku notikumu virkni, kas rezultātā sagrāva pastāvošo kārtību. Līdz tam pastāvēja divas sabiedrības, kas desmitiem gadu mierīgi sadzīvoja un tirgojās.

25 kilogramus smagā bronzas galva atradās kādas akas dibenā. Pētnieki to atrada jau 2009. gadā, tomēr tikai tagad tā ir restaurēta.

Arheologs Zigmārs fon Šnurbeins (Siegmar von Schnurbein) ir pārliecināts, ka statuja akā iemesta kā upuris ūdens dievībām.

Galva bija iespiesta zem astoņiem dzirnakmeņiem un kaudzes ikdienas priekšmetu, piemēram, koka spaiņiem, nūjām un žoga gabaliem.

Pirms tika veikti šie izrakumi, arheologi uzskatīja, ka Romas Impērijai bija diezgan limitēta saskarsme ar ģermāņu barbariem.

Eksperti spekulē, ka romieši un ģermāņi tajā laikā sadzīvoja relatīvā harmonijā, ko izbeidza konflikts mūsu ēras 9. gadsimtā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu