Zimbabves prezidenta amatā inaugurēts Emersons Mnangagva

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Zimbabves prezidenta amatā svētdien inaugurēts Emersons Mnangagva. 

Inaugurācijas ceremonija, kurā 75 gadus vecais Mnangagva deva prezidenta zvērestu, notika stadionā galvaspilsētā Hararē. Uz ceremoniju bija ieradušies apmēram 60 000 cilvēku, tostarp arī Botsvanas, Dienvidāfrikas Republikas, Kongo Demokrātiskās Republikas, Ruandas un Zambijas prezidenti.

Mnangagva bija pirmais viceprezidents līdz pagājušā gada 6.novembrim, kad toreizējais prezidents Roberts Mugabe viņu atcēla no šī amata. Pēc tam varu valstī sagrāba armija, un Mugabe bija spiests atstāt prezidenta amatu. 24.novembrī prezidenta amatā uz Mugabes termiņa atlikušo laiku tika inaugurēts Mnangagva, kurš Mugabes vietā tika ievēlēts arī par valdošās partijas "Zimbabves Afrikāņu nacionālā savienība - Patriotiskā fronte" (ZANU-PF) līderi.

30.jūlijā notika prezidenta vēlēšanas, kurās, pēc oficiālajiem rezultātiem, Mnangagva uzvarēja ar 50,8% balsu, bet lielākā opozīcijas spēka "Kustība par demokrātiskām pārmaiņām - Tsvangirai" līderis Nelsons Čamisa ieguva 44,3% balsu. Čamisa paziņoja, ka par viņu esot nobalsojuši 56%, nodēvēja rezultātus par krāpnieciskiem un neleģitīmiem un apstrīdēja tos tiesā. Tāpēc 12.augustā paredzētā Mnangagvas inaugurācijas ceremonija tika atlikta. Piektdien Konstitucionālā tiesa noraidīja Čamisas prasību.

Čamisa uz Mnangagvas inaugurācijas ceremoniju nebija ieradies. Uz to nebija ieradies arī 94 gadus vecais Mugabe. Gāzto prezidentu  pārstāvēja viņa meita Bona Mugabe, kura paziņoja, ka tēvs nejūtas labi un nodeva Mnangagvam viņa laba vēlējumus.

Zimbabves prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu