Cilvēki tiecas turēties pa gabalu no labdariem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā zinātnieki atklājuši, ka cilvēki apbrīno tos, kuri ir nesavtīgi un dara citiem labu, tomēr nevēlas sev tādus draugus vai romantiskos partnerus.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Experimental Social Psychology”, Oksfordas un Jēla universitātes zinātnieki atklāja, ka cilvēki klātbūtnē vēlas tos, kas pievērš uzmanību tikai viņiem, nevis arī citiem.

Atklājās arī, ka cilvēki kā potenciālos draugus vai romantiskos partnerus labāk izvēlētos tos, kuri daudz laika pavada ar savām mammām, nevis tos, kuri, piemēram, būvē mājas trūcīgajiem.

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieki radīja mākslīgu scenāriju, lai pārbaudītu sarežģītas morālās dilemmas, kas bāzētas uz izvēli – palīdzēt sev tuvam cilvēkam vai vairākiem svešiniekiem. Piemēram, eksperimenta dalībniekiem jautāja – vai vecmāmiņai loterijā laimētā nauda būtu jāizdod mazdēla automašīnas remontam vai jāziedo cīņai pret malāriju.

Otrs jautājums bija - vai attiecīgais eksperimenta dalībnieks labāk ietu uz randiņu ar jaunu sievieti, kura ikdienā dzīvo kopā ar savu vientuļo māti, vai sievieti, kura darbojas labdarības organizācijā, kas būvē mājas trūcīgajiem.

Abas izvēles dalībnieki uzskatīja par morāli labām, tomēr vairījās iesaistīties tuvākās potenciālās attiecībās ar labdarīgajiem cilvēkiem.

“Draudzības pamatā ir favorītisms, proti, katram ir jāzina, ka draugam pirmajā vietā ir tieši viņš, nevis citi,” komentēja pētnieks Džims Everets (Jim Everett).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu