Ziemeļīrija pārspējusi Beļģijas rekordu, dzīvojot bez valdības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Ziemeļīrija pārspējusi Beļģijas antirekordu – 589 dienas, ko tā aizvadījusi bez rīcībspējīgas valdības, un daudzās Lielbritānijas pārvaldītās provinces pilsētās otrdienas vakarā notika mītiņi, kuros pilsoņi pauda savu neapmierinātību ar ieilgušo politisko krīzi.

Demokrātiskās unionistu partijas (DUP) atbalstītāji, kas iestājas par Ziemeļīrijas palikšanu Apvienotās Karalistes sastāvā, Belfāstā pie reģionālā parlamenta Stormonta otrdien uzstādīja plakātu, kurā īru nacionālisti aicināti pārtraukt reģionālās valdības "boikotu".

Ziemeļīrija bez reģionālās valdības, kuras izveide bija galvenais 1998.gadā noslēgtā miera līguma nosacījums, dzīvo jau kopš 2017.gada janvāra, kad īru nacionālistu partija "Sinn Fein" toreizējās līdera Martina Mekginesa vadībā pameta kabinetu.

Civildienests turpina pildīt zināmas provinces pārvaldības funkcijas, taču svarīgus politiskus lēmumus nav iespējams pieņemt, lai gan strauji tuvojas nākamā gada martā paredzētā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), bet skaidrības, kas notiks ar Ziemeļīrijas un Īrijas robežu, joprojām nav.

Tomēr otrdien, kad apritēja 589.diena, kopš Ziemeļīrija ir bez reģionālās valdības, nekas neliecināja, ka tuvotos politiskais izlīgums.

"Sinn Fein" pārstāvis Konors Mērfijs norādīja, ka tādi jautājumi kā viendzimuma laulības un īru valodas tiesiskā aizsardzība joprojām nav atrisināti.

"Tie joprojām ir daži no iemesliem, kādēļ šī institūcija (reģionālā pašpārvalde) sabruka," uzsvēra Mērfijs.

Savukārt DUP līdere Arlīna Fostere norādīja, ka problēma esot pati "Sinn Fein", kas "sen pārsniegusi laiku, lai atgrieztos valdībā".

Tikmēr demonstranti, kas pulcējās zem saukļa "Esam pelnījuši ko labāku", izgāja Ziemeļīrijas ielās, aicinot abas lielākās partijas beidzot vienoties par kopīgas valdības izveidi.

Martā Lielbritānijas centrālā valdība, atjaunojot tiešo pārvaldi, apstiprināja Ziemeļīrijas budžetu, Belfāstas tēriņus nosakot 12 miljardu mārciņu (14,3 miljardu eiro) apmērā.

Londona uzsvēra, ka tas nepieciešams, lai mazinātu "akūto spiedienu" uz visiem provinces sabiedriskajiem pakalpojumiem.

Fostere to novērtēja kā "lieliskas ziņas", kamēr "Sinn Fein" jaunā līdere Mišela O’Nīla paziņoja, ka tas izsaucot "vilšanos", un pieprasīja sasaukt 1998.gada Lielās piektdienas miera līgumā paredzēto starpvaldību konferenci.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu