Pētnieki Sibīrijā uzgājuši 40 tūkstošus gadu senu kumeļa mūmiju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kūstošā Sibīrijas ledājā uziets apbrīnojami labi saglabājies zirga mazuļa ķermenis, kas miris pirms 30 līdz 40 tūkstošiem gadu. Ķermenis ir tik labā stāvoklī, ka joprojām ir redzama tā āda, nagi, aste un pat sīkie matiņi tā nāsīs un apkārt nagiem, vēsta izdevums “Siberian Times”.

Mumificēto kumeļa ķermeni paleontologi atklāja 100 metru dziļajā Batagaikas krāterī Sibīrijas ekspedīcijas laikā.

“Savas nāves brīdī kumeļš bija aptuveni divus mēnešus vecs un nomira, nejauši iekrītot un noslīkstot kādā dabiskā bedrē,” atklāja Jaukutskas universitātes pārstāvis Grigorijs Saviņovs.

Foto: AP/Scanpix

Pārsteidzoši, ka 98 centimetrus garais ķermenis, neskaitot galvu un asti, ir gandrīz pilnīgi neskarts.

Zinātnieki savāca kumeļa saru un audu paraugus, kā arī plāno izanalizēt kumeļa kuņģa saturu, lai noskaidrotu, kāds bija tā uzturs.

Foto: AP/Scanpix

Savvaļas zirgi joprojām apdzīvo Jakutiju, tomēr šis kumeļš piederēja pie jau izmirušas zirgu sugas, kas šajā reģionā dzīvoja pirms 30 līdz 40 tūkstošiem gadu. Antīkā zirgu suga, ko dēvē par “Equus caballus lenensis”, bija ģenētiski atšķirīga no mūsdienās sastopamajiem zirgiem šajā reģionā.

Foto: AP/Scanpix

Sibīrijas mūžīgajā sasalumā globālās sasilšanas dēļ arvien biežāk tiek atrastas senu dzīvnieku atliekas. Nesenāko atradumu vidū ir 9 tūkstošus gadu sens bizons; 10 tūkstošus gadu sens spalvainā degunradža mazulis; mumificēts ledus laikmeta kaķis, kas varētu būt alu lauva vai lūsis; kā arī mamuta mazulis Ļuba, kas gāja bojā pirms 40 tūkstošiem gadu, noslīkstot dubļos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu