Zinātnieki noskaidrojuši, kāda ir marihuānas ietekme uz mātes pienu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki atklājuši jaunu informāciju par to, kāda ir marihuānas smēķēšanas ietekme uz mātes pienu, kā arī to, cik ilgi pēc smēķēšanas krūts pienā saglabājas marihuānas ķimikālijas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Pediatrics”, noskaidrots, ka neliels daudzums marihuānas ķimikāliju, piemēram, terahidrokanabinols (THC), mātes pienā saglabājas līdz pat sešām dienām pēc smēķēšanas.

“Tas, vai šāds THC daudzums (vai vispār jebkāds daudzums) var negatīvi ietekmēt zīdaiņa attīstību, pagaidām nav zināms. Ir svarīgi noskaidrot atbildi uz šo jautājumu pēc iespējas ātrāk, lai padomi, ko ārsti sniedz grūtniecēm un jaunajām māmiņām, būtu balstīti uz zinātniskiem pierādījumiem, nevis baumām,” teica pētījuma vecākā autore Kristīna Čembersa (Christina Chambers).

Kādā citā pētījumā, kas publicēts pagājušajā gadā zinātniskajā žurnālā “JAMA”, noskaidrots, ka marihuānas smēķēšana grūtnieču vidū Kalifornijā no 2009. gada līdz 2016. gadam ir pieaugusi līdz 7,1 procentam.

Jautājums ir viens: vai tam vispār ir nozīme?

Pētījumā zinātnieki izanalizēja THC koncentrāciju 50 sieviešu asinīs, kuras apgalvoja, ka smēķē marihuānu. Visām sievietēm bija bērni līdz 12 mēnešu vecumam. No 2014. līdz 2017. gadam šīs sievietes sniedza 54 krūts piena paraugus, kas tika izanalizēti Kalifornijas universitātes laboratorijā. Rezultātā atklājās, ka THC bija klātesošs 34 paraugos no 54. Pēc tam pētnieki aplēsa, cik liels daudzums THC nonāks zīdaiņa organismā ar mātes pienu, ņemot vērā zīdīšanas biežumu, uzņemtā piena daudzumu un citus faktorus.

Rezultātā pētnieki secināja, ka hipotētisks 3 mēnešus vecs un 6,1 kilogramu smags zīdainis uzņems 0,040 nanogramus THC ar katru piena mililitru.

“Jautājums ir, vai tam ir nozīme? Vai pastāv iespēja, ka pat mazs daudzums THC mātes pienā var ietekmēt zīdaiņa smadzeņu attīstību? Atbilde mums joprojām nav skaidra,” teica Čembersa.

Čembersa arī atzina, ka ir plānoti tālākie pētījumi, lai šo jautājumu noskaidrotu.

“Šī ir pārbaudāma hipotēze, tāpēc mums ir skaidrs, ko darīt tālāk,” piebilda Čembersa.

Kā šīs ķimikālijas nokļūst mātes pienā?

“Šis pētījums tiecas aizpildīt plašu spraugu zināšanās par marihuānu un zīdīšanu ar krūti,” teica ginekoloģijas profesore Robina Horseigera-Boirera (Robyn Horsager-Boehrer).

THC un citas vielas, kas atrodas marihuānā, mātes pienā nonāk tāpēc, ka asinsvadi krūtīs ir savienoti ar dziedzeriem, kuros rodas piens.

“THC ļoti labi šķīst taukos. Tā kā krūts pienā ir augsts tauku saturs, tad nav brīnums, ka šī ķimikālija tajā bieži ir atrodama,” piebilda Horseigera-Boirera.

Kas sievietēm būtu jāievēro?

Ārsti un zinātnieki iesaka nelietot marihuānu grūtniecības laikā, jo trūkst pētījumu, kas pierādītu, ka tā negatīvi neietekmē augli. Neskatoties uz pierādījumu trūkumu, ārsti arī iesaka sievietēm neriskēt un marihuānu zīdīšanas laikā nelietot.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu