Lomažs: pārbaudes spēlēs galvenais uzdevums būs saspēlēties

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rihards Lomažs
Rihards Lomažs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas vīriešu basketbola izlase pārbaudes spēlēs pirms Pasaules kausa kvalifikācijas mačiem grib izcīnīt uzvaras, tomēr komandas galvenais uzdevums šajā posmā ir saspēlēties, atzina valstsvienības aizsargs Rihards Lomažs.

Pasaules kausa kvalifikācijas otrais posms tiks sākts 14.septembrī "Arēnā Rīga" pret pašreizējo Eiropas čempioni Slovēniju, bet 17.septembrī Madridē būs tikšanās ar Spāniju. Izlase kopīgi trenējas no pirmdienas, bet Lomažs komandas rindas papildināja trešdien.

"Kā jau vienmēr, komandā ir labs mikroklimats. Visi ir pozitīvi. Šovasar pats arī nedaudz individuāli patrenējos, vakar ar klubu "Ventspili" aizvadījām pirmo pārbaudes spēli. Īsti spēļu režīmā vēl neesmu iegājis, tikai tik, cik klubā spēlējām pieci pret pieci. Lēnā garā sāku ieskrieties un atgūt spēļu garšu," stāstīja Lomažs.

Lomažs Pasaules kausa kvalifikācijā aizvadījis trīs spēles. Debiju viņš piedzīvoja februārī, gūstot desmit punktus un palīdzot uzveikt Turciju. Jūlija beigās pret Zviedriju viņš palika tukšā, bet nākamajā mačā pāris dienas vēlāk sameta 16 punktus Ukrainas grozā, arī šajos mačos Latvijai izcīnot uzvaras

"Galvenais, ka šajos mačos tiks sasniegti mērķi - izcīnītas uzvaras. Man pie daudz kā jāpiestrādā, esmu vēl jauns. Jāmācās vēl vairāk strādāt ar bumbu, jāpiestrādā pie saspēlētības komandā. Jāturpina progresēt ar katru dienu," pauda 22 gadus vecais basketbolists.

Sezonas laikā izlasei nevarēja palīdzēt Eirolīgas klubu un Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji. Vasarā Latvija spēlēja teju optimālajā sastāvā, bet tagad atkal jāiztiek bez vairākiem līderim.

"Komandas kodols vairāk vai mazāk ir viens un tas pats, tikai daži spēlētāji pamainās. Nav tā, ka pirmo dienu viens otru redzam. Esam spēlējuši kopā vai viens pret otru klubos. Tāpat arī izlasē esam spēlējuši kopā. Katrā no sasaukumiem pamainās tikai 3-4 spēlētāji. Mums ir pārbaudes mači, kuros saspēlēsimies. Līdz 14.septembrim vēl ir laiks sagatavoties," atzīmēja Lomažs.

Pirms kvalifikācijas spēlēm izlasei būs trīs pārbaudes spēles, jau piektdien viesos Espo pilsētā pret Somiju, kas 7.septembrī viesosies arī Rīgā, kā arī 9.septembrī Viļņā pret Lietuvu.

"Par pārbaudes spēļu pretiniekiem zinu tik, cik lasīju par to, kas palīdzēs vai nepalīdzēs Lietuvas izlasei. Par Lietuvu nekādu jautājumu nav, tā ir viena no stiprākajām komandām Eiropā. Par Somiju daudz neko nezinu. Gribam uzvarēt visus mačus, bet pārbaudes spēlē pats galvenais ir saspēle, ķīmijas veidošana un sapratne laukumā. Šīs lietas vajadzētu no pārbaudes spēlēm pārnest uz Pasaules kausa kvalifikācijas mačiem," skaidroja basketbolists.

Ņemot vērā pirmā posma rezultātus, šobrīd Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Spānija ar sešām uzvarām sešās spēlēs ir pirmajā vietā, kamēr ar četriem panākumiem seko Turcija un Latvija. Melnkalnei un Ukrainai ir trīs uzvaras, kamēr Slovēnijai ir divi panākumi. Pirmajā posmā Latvija pa divām reizēm spēkojās ar Turciju un Ukrainu, bet otrajā posmā gaidāmas cīņas pret Spāniju, Melnkalni un Slovēniju.

"Grupa ir smaga, pretī nāks Spānija ar perfektu bilanci, būs jāspēkojas arī ar Eiropas čempioni Slovēniju, tāpat arī Melnkalne ir spēcīga. Nav nekas viegls, bet arī nekas neiespējams. Šobrīd neko nerēķinām, katrai spēlei gatavojamies ar savu pieeju. Tagad galvenais uzsvars tiek likts uz maču pret Slovēniju, bet pēc tam pievērsīsim lielāku uzmanību Spānijai," stāstīja aizsargs.

Lomažs aizvadītajā sezonā "Ventspils" sastāvā tika kronēts par Latvijas čempionu.

"Patīkami apzināties, ka esmu čempions. Bija patīkama vasara, jo gandrīz katru dienu kāds atgādināja, ka esmu čempions," teica Lomažs.

Pirms pāris nedēļām "Ventspils" oficiāli apstiprināja jauna līguma noslēgšanu ar Lomažu. Basketbolista aģents Artūrs Kalnītis sociālajos tīklos rakstīja, ka bijuši arī citi piedāvājumi, taču Lomažs par tiem neko sīkāk negribēja stāstīt.

"Esmu priecīgs, ka pagarināju līgumu ar "Ventspili". Mēģināsim atkārtot paveikto. Par mērķiem vēl neesam runājuši, bet gribētu FIBA Čempionu līgā tikt tālāk nekā iepriekšējā sezonā. Pats ar komandu esmu bijis kopā tikai kādu nedēļu, jo vēl nebijām vienojušies par līguma niansēm," atklāja Lomažs.

Pēc pirmajām divām spēlēm Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Latviju 29.novembrī gaida cīņa Rīgā pret Melnkalni, bet 2.decembrī viesos būs duelis pret Slovēniju. Visbeidzot trešajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pasaules kausa finālturnīram, kas nākamgad notiks Ķīnā, kvalificēsies grupas trīs labākās izlases.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu